Naučno dokazano: Leonardo je naslikao dve Mona Lize - iKragujevac


Kultura

Najpoznatiji osmeh na svetu sa najpoznatije slike na svetu možda nije jedinstven – stručnjaci su potvrdili da je ranija verzija „Mona Lize”, otkrivena prošle godine, delo Leonarda da Vinčija

Takozvana „Mona Liza iz Ajzlverta” (Isleworth Mona Lisa), na kojoj je isti model znatno mlađeg uzrasta, verovatno je nastala nekoliko godina pre mnogo poznatije verzije iz Luvra.

Nedavni testovi pokazali su da je taj portret skoro sigurno Da Vinčijevo delo: datiranje ugljenikom smestilo je sliku u prve decenije 16. veka, a analize stručnjaka za geometriju pokazale su da lik ima iste proporcije koje je italijanski maestro primenjivao na svojim drugim modelima.

Ovi rezultati možda će ubediti pojedine istoričare umetnosti koji su bili skeptični kad je slika otkrivena u Ženevi prošle godine, nakon što je decenijama bila zaturena u podrumu jedne švajcarske banke.

Međunarodna grupa eksperata okupljena u Fondaciji „Mona Liza”, koja tvrdi da nema finansijskog interesa u ovom procesu, potvrdila je autentičnost slike.

Dejvid Feldman, potpredsednik fondacije i diler umetninama, kaže da ga je, nakon prvog otkrivanja slike u javnosti, kontaktirao italijanski geometričar Alfonso Rubino. „On je detaljno proučio geometriju na Leonardovom 'Vitruvijanskom čoveku' i uporedio je sa našom slikom”.

Ciriški tehnološki institut potom je uradio test datiranja ugljenikom i otkrio da je skoro sigurno nastala između 1501. i 1505, čime su demantovane neke tvrdnje da je reč o kopiji s kraja 16. veka.

Autentičnost slike žustro je osporio Martin Kemp, britanski ugledni poznavalac Da Vinčija, koji je prošle godine rekao da je „na njoj mnogo toga pogrešnog”. Međutim, Feldman otkriva da Kemp nikada nije došao da sliku pogleda uživo, uprkos brojnim pozivima.

Firentinski plemić Frančesko del Đokondo naručio je od Leonarda portret svoje supruge Lize. Pristalice „mlađe” verzije kažu da ju je slikar skoro sigurno isporučio nedovršenu Del Đokondu pre odlaska iz Italije za Francusku 1506. godine. Verziju iz Luvra Leonardo je najverovatnje naslikao oko 1516, u Francuskoj.

Sliku je 1913. kupio Hju Blejker iz Ajzlverta (po čemu je i dobila naziv) iz jedne kolekcije u Somersetu, gde se nalazila vekovima. Nakon smrti Blejkerove naslednice, sestre Džejn, 1947. slika je prodata američkom kolekcionaru Henriju Piliceru, koji ju je ostavio svojoj devojci u nasleđe.

Danas je u vlasništvu švajcarskog konzorcijuma a poslednjih 40 godina provela je u podrumu švajcarske banke.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu