SKC - Program za period 11.02.-17.02.2013. - iKragujevac


Kultura

Понедељак, 11.фебруар– Арт кафе галерија у 22:00
VOCAL JAZZ NIGHT
Понедељак, 11.фебруар– Арт кафе галерија у 22:00
Lukatoyboy / Blind Tape Quartets
«Четвороканални снимач касета биће спреман за тебе и 10 минута твог наступа уживо.
Нећеш знати нити ко је, нити шта пре тебе снимио, нити ко ће снимати након тебе.
Касета са снимљеним квартетом биће у продаји дан касније у ограниченом тиражу, а уколико учествујеш, добијаш свој примерак».

Отворена снимања 11-14. фебруара 17-21 часова
Презентација и касетни концерт 14. фебруара у 21 часова

 

Уторак, 12.фебруар- Галерија СКЦ-а у 20:00

Изложба- Органски простори- Оља Нонковић 

 

Оља Нонковић, рођена 30. марта 1987 у Книну.

Образовање:

Од 2002. до 2006. Техноарт Београд-школа за машинство и уметничке занате, смер за конзервацију и рестаурацију културних добара. 2010. Дипломирала на Високој школи ликовних и примењених уметности у Београду, одсек наставник ликовне културе. 2012. Завршила основне академске студије на Факултету ликовних уметности у Београду, одсек вајарство. Тренутно  на другој  години  мастер  академских  студија вајарства у класи професора Мрђана Бајића.

Кроз те експерименте дошла сам до концепта који  је негде  кроз  форму, цепања  форме и  празне просторе  опет  негде  постао  прича  о органском  и  телесности. Та телесност у мојим радовима  се  провлачи кроз апстракцију и нема ту очигледну препознатљивост,  али је свакако присутна. Донекле, та органска форма ме  није успела одвести потпуно у апстракцију, иако је апстракција овог пута била главна тема мог истраживања. Бавећи се различитим ликовним техникама и елементима у цртежу сам одржала  јединство у разноврсности, јер  ја као цртач никада нисам била склона минимализму, иако је у овој серији присутно свођење форме  на једноставне облике. Центрифуга цикличних облика, која се појављује на неколицини цртежа, има одређену дозу експресије коју сам после преводила у скулптуру.  Круг представља велики извор инспирације за мене. Круг симболише  почетак и крај, а из њега често произилази прстен који представља вечност … змију која једе саму себе ... тако и скулптура у мермеру карара представља прстен. Оно из чега све произилази, па се у исто враћа и завршава што може бити гледано као вечни ток постојања овог света.

 

Среда, 13.фебруар- Галерија СКЦ-а у 20:00

Вече љубавне поезије

Песници и песникиње и књижевна радионица СКЦ-а организују традиционално вече љубавне поезије поводом дана љубави. Поред песника из СКЦ-а гостоваће и штићеници дома за збрињавање одраслих «Мале Пчелице».

 

Четвртак , 14.фебруар- Кутија шибица у 20:00

Циклус предавања

Психологија снова-нови приступи у тумачењу

Кажу да човек сваке ноћи, када одлази на спавање, облачи своју психу. Снови и њихово значење одвајкада су интригирали људе и инспирисали их да пробају да их протумаче или проричу будућност. Какве су најновије тенденције у психологији снова, упознаћемо се у серији предавања која ће бити одржавана сваког четвртка у Кутији шибица СКЦ од 20 сати.

 Предавач: Радован Срећковић

 

Петак , 15.фебруар- Арт кафе галерија у 20:00

Ања Ђорђевић / Шлагери

 

Није честа појава да композитори певају сопствена дела, да користе свој глас као оруђе којим испитују и пригрљују свет. Ања Ђорђевић то ради, овде, међу нама, у нашим крајевима, у нашем добу. Не морамо се позивати више на примере из прошлости, не морамо ни гледати у "бели, велики, свет", како бисмо пронашли људе налик Ањи. Она то ради на неупоредив, себи својствен начин - пева и ствара - без узора, мимо узора, за себе и за нас. Нјена музика је полигон за разговор са делима претходних епоха, са оним мелодијама које су је обликовале, које јој се допадају, које жели да има. Као да је везана за свет мелодија које кроз њу - посредника - стижу до слушалаца, обогаћене, трансформисане, очуђене. Као да кроз њу струји време. Тако је и са аранжманима песама, шансона, шлагера, джез стандарда, поп хитова, које је први пут представила публици ове године. Текстови су нови, али мелодије су још увек ту: десиће се препознавање и десиће се новост.

Кључне речи су: савременост, синхроницитет, стваралаштво и емотивна интелигенција.

 

Бенд чине: Ања Ђорђевић - вокал, Петар Живановић - виолина, Борис Брезовац - виола, Иван Ранковић - кларинет, Сава Ђурић - фагот, Срђан Ђорђевић - контрабас.

 

Улазнице по цени од 300 рсд у продаји су у Скц Крагујевац сваког радног дана од 9 до 15 часова

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu