Klip je proglašen za najbolji domaći film u 2012. - iKragujevac


Kultura

Film „Klip“ Maje Miloš proglašen je 1. februara za najbolji domaći film u 2012. godini, prema izboru srpske sekcije Međunarodne federacije filmskih kritičara (Fipresci).

Rediteljka Maja Miloš izjavila je Tanjugu da je veoma zadovoljna što je njen film "Klip" dobio četiri nagrade Fipresci Srbija. Na tradicionalnoj godišnjoj dodeli priznanja srpske sekcije Međunarodne federacije filmskih kritičara "Klip" je proglašen za najbolji domaći film u 2012. godini, mlada autorka dobila je nagradu za najbolju režiju, Isidora Simijonović za žensku ulogu, a Stevan Filipović za montažu.

"To stvarno nismo očekivali. Moram da priznam da smo svi mi debitanti koji smo radili na ovom filmu energiju uglavnom potrošili na to da ga napravimo što je bolje moguće. Nismo razmišljali šta dolazi nakon premijere, tako da je svaka nagrada za sve nas iz ekipe iznenadjenje, a sa druge strane i velika čast", kazala je ona.

Mlada rediteljka dodala je da joj je drago što su upravo od Fiprescija dobili nagrade.

"Prvo zato što su to filmski kritičari i meni lično znači takva vrsta priznanja, a drugo - kad god je film izložen vrednovanju u Srbiji ja imam mnogo veću tremu nego u inostranstvu. Mislim da su ovde i publika i kritika mnogo suroviji i da imaju mnogo veća očekivanja", objasnila je ona.

{youtube}9ldfcnR2Oys{/youtube}

U glumačkim kategorijama trijumfovao je i Uliks Fehmiu, dok je najboljim scenaristom proglašen Miroslav Momčilović za ostvarenje "Smrt čoveka na Balkanu".

"Ne očekujem nikad ništa. Nisam ni bio u Srbiji kad sam saznao za nagradu, ali naravno drago mi je, pogotovo što dolazi od kritičara", bio je kratak iskusni scenarista Momčilović.

"Mislim da je publika primila kompletan film, a možda je crni humor nešto na šta je najbolje reagovala. To nije neuobičajeno za ljude sa ovog podneblja. Crni humor izlazi iz našeg mentaliteta, a ljudi lepo reaguju kada se prepoznaju", izjavio je on.

"Klip" je premijerno prikazan pre godinu dana na festivalu u Roterdamu, osvojivši jednu od glavnih nagrada festivala. Nakon toga usledio je buran festivalski život sa nagradama iz celog sveta.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu