"Zlatno doba dokumentarnog filma" - iKragujevac


Kultura

Kandidat za Oskara, dokumentarac reditelja Malika Benđelula "U potrazi za Šugar menom", otvoriće u sredu 30. januara u Sava centru 9. Međunarodni festival evropskog dokumentarnog filma "Sedam veličanstvenih".

 

Kao i prethodnih godina, selektor Festivala je Tue Stin Miler, osnivač i jedno vreme direktor Evropske dokumentarističke mreže.

Kako ste odabrali film koji će otvoriti ovogodišnji festival filmski festival "Sedam veličanstvaenih"?

A to je "U potrazi za Šugarmenom", veoma popularan film u svetu. Pa videli smo ga i odlučili. Kada kažem mi mislim na Zorana i Svetlanu Popović i sebe, a mi uvek tražimo nešto ohrabrujuće, što može da podstakne entuzijazam, a muzika je naravno bliska svima. Onda se pojavio ovaj film, i moram da kažem da smo u to bili sigurni pre nego što je nominovan za Oskara, ali odlično je što će biti prikazan pre dodele u februaru.

Kako ste odabrali ostale filmove?

Kada smo počeli sa finalnom selekcijom, može zvučati banalno, ali moram to uporediti sa hranom koja je svima važna. Kao kada pravite meni, morate imati nešto slano, nešto slatko, nešto ljuto i neko iznenađenje. Sve do dogovorenog roka. I moram da vam kažem, pošto sam učestvovao na mnogo festivala, mnogo je teže napraviti festival sa samo sedam filmova, nego festival koji broji nekoliko stotina filmova. Nakon devet godina, može se zaključiti da publika ceni festival "Sedam veličanstvenih", tako da se nadamo da će se publici svideti i ovogodišnjih sedam. Kada pogledam na kraju šta smo odabrali,gledano sa strane tipičnosti ono što im je zajedničko jeste da postavljaju velika životna pitanja.

O velikim životnim pitanjima razgovaraćete svaki dan nakon prikazanog filma, sa publikom i autorima festivala, pa šta očekujete od tog dela programa?

Svaki put, nakon prikazanog filma u Sava Centru, zainteresovani dolaze na pitanja i odgovore sa autorima. Dan kasnije fokusiranmo se na pravljenje dokumentarnog filma sa mladim autorima i studentima filma, njih obično dođe oko dvadeset petoro. Oni potom u saradnji sa protagonistima ili autorima prikazanih ostvarenja uče. Oni imaju jedinstvenu priliku da uče o procesu stvaranja filma.

Da li će biti govora i o zlatnom vremenu dokumentarnog filma. I koja je to era zapravo?

Mi smo sada u zlatnom dobu dokumentarnog filma, kao što vidite i vaši gledaoci, posedeo sam, što znači da dugo bavim filmom.Od 1975. godine prošlog veka počeo sam da se interesujem za dokumentarce, a sada je nastupilo zlatno doba. To ima veze sa razvojem tehnologije, kad sam ja počinjao radili smo na filmskoj traci, što je stvaralo teškoće, a sada možete sa malom kamerom prići veoma blizu čoveku, što je kvalitet dokumentaraca, da priđu što bliže ljudskim bićima i ljudskoj prirodi.

Ali sve je više filmova, da li to znači da su svi dobri?

Ne naravno ima i mnogo loših, oduvek je tako bilo, ali zlatno doba se odnosi na publiku. Imamo publiku. Velika vest za mene je bila kada su mi Svetlana i Zoran javili da imamo veliku dvoranu Sava Centra, ranije smo imali samo malu salu i reprizne projekcije. Ove godine imamo jedno prikazivanje u velikoj sali, meni je zadovoljstvo što će biti tako.

Izvor: B92

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu