"Šerlok Holms" kao Džulijan Asanž - iKragujevac


Kultura

Počelo je snimanje željno iščekivanog filma o Džulijanu Asanžu, pokretaču WikiLeaksa, pod nazivom „Fifth State” u režiji Bila Kondona.

 

U filmu o kontroverzom veb sajtu glavnu ulogu igra Benedikt Kamberbač, poznat po ulozi Šerloka Holmsa u novom Bi-Bi-Sijevom serijalu.

„Fifth State” prati prve dane WikiLeaksa i odnos između Asanža i Danijela Domšajt-Berga (Danijel Brul), sve do objavljivanja niza kontroverznih informacija i dokumenata koji su promenili zvaničnu istoriju.

„Možda će proći i decenije pre nego što budemo shvatili potpun uticaj WikiLeaksa i načina na koji je uneo revoluciju u širenje informacija”, kaže Kondon. „Ovaj film neće pokušati da ‘soli pamet’ niti daje konačnu presudu, već da istraži sve složenosti i izazove sa kojima se danas suočava transparentnost informacije i, nadamo se, da oživi i obogati razgovore koje je WikiLeaks već isprovocirao”.

Scenario je napisao Džoš Singer (The West Wing), zasnovan na knjigama „Inside WikiLeaks: My Time with Julian Assange at the World's Most Dangerous Website” Domšajt-Berga i „WikiLeaks: Inside Julian Assange's War on Secrecy” Dejvida Lija i Luka Hardinga.

Domšajt-Berg, ranije poznat pod pseudonimom Danijel Šmit, radio je sa Asanžom od 2007. do 2010, kada je dao ostavku. U razgovoru za Der Spiegel je rekao: „WikiLeaks ima problem strukturne prirode. Više ne želim da budem odgovoran za to i zato napuštam projekat”.

Uz Kamberbača u filmu igraju i Lora Lini i Den Stivens. Za ulogu Domšajt-Berga prvotbitno je bio planiran škotski glumac Džejms Makavoj ali je on odustao zbog gustog rasporeda. Danijel Brul je poznat u rodnoj Nemačkoj a glumio je nacistu pored Breda Pita u „Prokletnicima” (Inglorious Basterds).

 Džulijan Asanž i dalje se nalazi u Ambasadi Ekvadora u Londonu gde se bori protiv izručenja Švedskoj.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu