Otvaranje muzeja u februaru - iKragujevac


Kultura

Tokom februara trebalo bi da budu otvoreni muzeji Srpske pravoslavne crkve i Jugoslovenske kinoteke, najavio resorni ministar Bratislav Petković. Do kraja godine biće završeno renoviranje galerijskog prostora u Istorijskom muzeju Srbije, istakao Petković.

 

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković najavio je da bi tokom februara trebalo da budu otvoreni muzeji Srpske pravoslavne crkve i Jugoslovenske kinoteke u obnovljenom zdanju u Uzun Mirkovoj ulici.

Petković je na sastanku sa urednicima najvećih medijskih kuća u Srbiji rekao da će do kraja godine biti završeno renoviranje 4.000 kvadratnih metara novog galerijskog prostora u Istorijskom muzeju Srbije.

Prema njegovim rečima, ta galerija imaće stalnu postavku, a biće otvorena izložbom o srpskim dinastijama, dok bi iduće godine tu trebalo da gostuje izložba povodom 100. godišnjice Prvog svetskog rata.

"Naredna, 2014. godina biće u znaku stogodišnjice Prvog svetskog rata i u toku su kontakti sa Muzejom Prvog svetskog rata u francuskom gradu Molu koji je zainteresovan da organizuje u Beogradu izložbu", naveo je Petković.

Kako je napomenuo ministar, očekuje se da do jeseni bude završena prva faza obnove Muzeja savremene umetnosti, a do kraja meseca bi trebalo da bude gotov projekat obnove Narodnog muzeja u skladu sa raspoloživim novcem.

Ministar je najavio da će za sledeću godinu biti formulisana nova pravila za konkurisanje za nacionalna priznanja za vrhunske domete u kulturi (nacionalne penzije), jer, kako je rekao, sada propisi izazivaju nedoumice.

"Ima puno zamerki na uredbu o nacionalnim penzijama i pokušaćemo to da uredimo na drugačiji način", rekao je Petković i objasnio da se sada nastoji da u skladu sa zakonom i uredbom u podjednakoj meri budu zastupljene sve oblasti.

Petković je dodao da bi tokom februara trebalo da bude završena interna revizija finansijskog poslovanja nekoliko ustanova kulture.

Kako je najavljeno, za desetak dana biće poznato i na koji će se način Srbija ove godine predstaviti na Bijenalu u Veneciji, a biće formiran stručni savet za izbor idejnog rešenja.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu