U Srbiji pronađen najstariji džepni kalendar na svetu - iKragujevac


Kultura

Na kljovi divljeg vepra urezan lunarni ciklus od 28 dana podeljen u četiri mesečeve mene star osam vekova, pa se pretpostavlja da je ovo najstariji džepni kalendar na svetu.

Arheolozi su na lokalitetu Medvednjak kod Smederevske Palanke našli na kljovi divljeg vepra urezan lunarni ciklus od 28 dana podeljen u četiri mesečeve mene, pa se pretpostavlja da je ovo najstariji džepni kalendar na svetu, jer se procenjuje da je star 8.000 godina.

Na spoljnom delu kljove koja je mesečastog oblika, nalaze se četiri isto tako mesečasta proširenja, a na unutrašnjoj strani je urezano 28 minijaturnih trouglastih udubljenja. Ova predstava odgovara ciklusu meseca od 28 dana sa četiri karakteristične mene i ukazuje na to da je na kljovi najverovatnije predstavljen – mesečev kalendar – kaže prof. dr Milorad Stojić iz Arheološkog instituta SANU. 

On podseća da je računanje i podela vremena zasnovano na ciklusu mesečevih mena, po mišljenju većine stručnjaka, najstariji kalendar. - Lunarni kalendar je veoma dugo u upotrebi, još od paleolita.

On se koristi i danas, na primer u praćenju začeća i razvoja deteta i slično, ali nikada i nigde nije nađena tako eksplicitna predstava kao što je slučaj sa predmetom iz Smederevske Palanke – kaže prof. dr Stojić.

{jathumbnail off}

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu