Manastir Kalenić - iKragujevac


Kultura

Manastir Kalenić je ženski manastir Srpske pravoslavne crkve, pripada šumadijskoj eparhiji. Manastir se nalazi u blizini Rekovca i 12 km od sela Oparić. Posvećen je Vavedenju Bogorodice. Kalenić je zadužbina protovestijara Bogdana, uglednog velmože despota Stefana Lazarevića.

Crkva je sagrađena i oslikana između 1413. i 1420. godine. Opusteo krajem 17. veka; obnovili sredinom 18. veka monasi iz Morače. Starešina manastira u periodu 1817-1820 bio je arhimandrit Samuilo Jakovljević koji je 1820. otišao u Carigrad kao član deputacije kneza Miloša.

Po likovnim vrednostima manastir se ubraja među najznačajnije spomenike kulture u Srbiji. Moravska crkva, bogato dekorisana spolja, freske spadaju među najbolje sačuvana ostvarenja živopisa 15. veka. Osnova manastira je trikonhos sažetog tipa s jednom kupolom; poseduje pripratu sa slepim kubetom.

Za Kalenić se kaže da je najraskošniji manastir moravskog stila koji odlikuje bogata arhitektonska kamena plastika i naizmenično ređanje kamena i opeke. Što se tiče zidnih dekoracija i fresaka, zastupljeni su uobičajeni motivi kao što su veliki praznici, zemaljski život Hristov i njegova Čuda, kao i ciklus apokrifnog žitija Bogorodice u priprati, u kojoj se nalazi i ktitorska kompozicija - protovestijar Bogdan zajedno sa ženom Milicom i bratom Petrom prilazi despotu Stefanu. U periodu između 1928. i 1930. izvršena je velika stručna obnova manastira.

U manastiru se tradicionalno svake godine održava sabor „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“ (Levački sabor), koji je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, i opštine Rekovac.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu