Srpski reprezentativac u streljaštvu: Stevan Pletikosić - iKragujevac


Kultura

Stevan Pletikosić rođen je u Kragujevcu 14. mart 1972. godine, srpski reprezentativac u streljaštvu. Osvajač je olimpijske medalje i jedan od aktuelnih vlasnika svetskog rekorda u dusciplini MK puška 50 metara u ležećem stavu. 

Karijera

Streljaštvom je počeo da se bavi sa 10 godina. Prvu medalju je osvojio na Evropskom prvenstvu u Zagrebu 1989 godine. Na Svetskom prvenstvu 1991 postaje jedini junior koji ikada dolazi do maksimalnog rezultata od 600 krugova u disciplini MK pušta 50 metara u ležećem stavu. 1992 na Olimpijskim igrama u Barseloni je nastupio kao nezavisni učesnik, jer je Jugoslavija bila pod sanckijama. Tu osvaja bronzanu medalju u disciplini 50 m malokalibarska puška u ležećem stavu.
Na Svetskom prvenstvu 1994 u Milanu se okitio srebrnom medaljom, a Jugoslovenski olimpijski komitet ga proglašava muškim sportistom godine.[1] Na SP 2006 dolazi ponovo do srebra u istoj disciplini, ali u trostavu.

Na jednom od takmičenja u Svetskom kupu 2008, u Rio de Žaneiru osvaja zlatnu medalju.

Redovno nastupa na Olimpijskim igrama, ali nakon medalje, tek 2008 u Pekingu ostvaruje zapaženije rezultata, kada pored 10. i 11. mesta u dotatašnjim najuspešnijim disciplinama, dolazi do finala i konačnog sedmog mesta u disciplini vazdušna puška na 10 m.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu