Indonežanski plesni ansambl danas u Pozorištu za decu - iKragujevac


Kultura

U kragujevačkom Pozorištu za decu, u subotu, 27. jula, u 19.30 časova, gostovaće plesni ansambl „Krida Budaya“ sa Univerziteta u Džakarti, u Indoneziji.

Liga Tari Mahasiswa Universitas Indonesia „Krida Budaya“ je indonežanska studentska organizacija skoncentrisana na očuvanje i razvoj nacionalnih folklornih plesova. Izvode tradicionalne plesove i muziku Sumatre, Jave i Balija, Bornea, Molučkih ostrva.

Organizacija je osnovana 1983. godine na Indonežanskom univerzitetu. Od 1988. sprovode misiju u sferi kulture, a prva u nizu sprovedena je u SAD. Misija očuvanja kulture sprovodi se svake dve godine. Takođe, u kontinuitetu pobeđuju na nacionalnim plesnim takmičenjima, pod nazivom Pekan Seni Mahasiswa Nasional, što ih čini legitimnim predstavnicima sa Džakarte. Njihova misija je neprekidno negovanje indonežanske kulture prosperiteta, tako što je čine međunarodno prepoznatljivom. Njihovi tradicionalni plesovi prikazuju raznolikost indonežanske kulture i etničke strukture, jer Indonezija ima više od 700 etničkih grupacija i svaka od njih ima svoj ples i kulturu. Indonežani su ponosni na atraktivnost ovih raznolikih ethičkih grupa i smatraju ih svojim nacionalnim blagom, a takođe, ovo svakako predstavlja i predmet interesovanja čitave globalne zajednice.

„Krida Budaya Indonesia“ predstavlja sveobuhvatni pregled indonežanske tradicije, iz Aceh regiona na Sumatri, pa sve do Jave i Papue. Kostimi su izuzetni i potvrđuju indonežanski moto – jedinstvo različitosti. Prezentacija kostima prikazuje različite pejzaže, ljude i običaje koji postoje na 14.508 ostrva u ovoj zemlji. Sumatra, Borneo, Java, Celebes i Moluccas su najpoznatiji. Oni su duboko ukorenjeni u religiju i ritualne oblike umetničkog izražavanja, kao sredstvo komunikacije sa nepoznatim silama. Muziku karakteriše stalno prisustvo malih gongova koji se sastoje od dva ili tri bubnja i nekoliko varijanti ksilofona. Ples često opisuje epizode iz Hindu istorije, a karakteriše ga spoj različitih regionalnih kultura. Pokreti se odlikuju visokom preciznošću, izvode se vratom, zglobovima i rukama.

Svake godine rekonstruišu svoj repertoar i predstavljaju program koji je inspirisan njihovim istraživanjem, kao i kulturnim bogatstvom njihove zemlje.

Dobitnici su brojnih nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu, a nastupali su i na festivalima širom sveta.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu