Svaki drugi Srbin koristi društvene mreže - iKragujevac


IT

Sa 52 odsto populacije Srbija je najveći korisnik društvenih mreža u regionu, a sedmi u Evropi, odmah posle Islanda, Norveške, Malte, Danske, Švedske i Velike Britanije.

Uporednom analizom podataka najzastupljenijih svetskih platformi za analitiku društvenih mreža, među kojima su i socialbakers.com, wearesocial.sg, alin1social.com i statista.com, pokazuju da gotovo svaki drugi stanovnik Srbije ima otvoren profil na društvenim mrežama, što je dosta iznad evropskog proseka.

Evropski prosek korišćenja društvenih mreža iznosi 40 odsto ukupnog broja stanovnika jedne zemlje, Srbija je sa 52 odsto korisnika na samom vrhu pomenute liste.

Veći broj korisnika ima samo Norveška i nekoliko zemalja Evropske unije, za koje je možda interesantno napomenuti da su, ukoliko izuzmemo Maltu, sve pozicionirane na severu kontinenta.

Po podacima platforme za analitiku društvenih mreža, odnos muških i ženskih korisnika Fejsbuka u Srbiji ide u prilog muškarcima (54,1% prema 45,9%) i sličan je svetskom proseku.

Najzastupljeniji su korisnici uzrasta od 18 do 24 godine (31%), sledi uzrast od 25 do 34 godine (28%), zatim 35 do 44 (17%), i 16 do 17 godina (7,7%) koliko je zastupljen i uzrast od 45 do 54 godine. Najmanje je zastupljena grupacija starija od 65 godina, a takvih je u Srbiji 1,6 procenata.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu