Novi Android garantuje bezbednost podataka. Evo i kako - iKragujevac


IT

Nova verzija Androida poznata pod imenom L, enkripciju će automatski uključivati. To znači da se podacima koji se nalaze na telefonu neće moći pristupiti bez odgovarajuće šifre. 

Google enkriptovanje podataka više se neće nuditi kao mogućnost, već će postati obaveza za sve korisnike. Na taj način, podacima koji su sačuvani na telefonu ili tabletu neće moći da se pristupi bez odgovarajuće šifre.

Već tri godine Android nudi enkripciju čiji ključevi za otključavanje podataka se ne čuvaju van uređaja. Kao deo nove verzije Android operativnog sistema, enkripcija će biti automatski uključena čim se telefon ili tablet pokrene, tako da korisnici više ne moraju da razmišljaju o aktiviranju ove opcije, rekao je portparol kompanije Google.

Kada je reč o Apple-u, kompanija je već počela sa enkriptovanjem podataka na novom iOS 8 operativnom sistemu. Iz Apple-a su rekli da čak ni oni ne mogu da zaobiđu šifru kako bi pristupili korisnikovim podacima. Ovo će značajno otežati posao agencijama kao što su NSA i CIA na primer.

Android L je najavljen za jesen ove godine, a tačan datum još nije poznat.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu