Šta je digitalizacija i kako biti spreman za digitalnu TV revoluciju? - iKragujevac


IT

Digitalizacija televizijskog i radio signala u Srbiji, koja bi trebalo da bude završena najkasnije do leta naredne godine, korisnicima će omogućiti neograničen izbor televizijskih kanala, čistiju i oštriju sliku, kvalitetniji zvuk i niz dodatnih usluga.

Kao i svaka tehnološka revolucija, i ova sa sobom donosi mnoge prednosti i otvara put novim mogućnostima. Nijedna etapa u razvoju radija i televizije (prelazak sa mono na stereo zvuk ili sa crno-bele na TV u boji) nije napravila revoluciju kao digitalna TV.

Otpornost na smetnje

Digitalno emitovana TV slika i ton, su znatno otporniji na razne smetnje kojima su izloženi na putu od TV studija do kućnog prijemnika (atmoferske prilike,  mehaničke barijere, industrija). Čak i veoma oštećen digitalni TV signal, odgovarajući TV prijemnik može da obradi i rekonstruiše. Time se uprkos uticajima smetnji, dobijaju visoko kvalitetni slika i zvuk na TV prijemniku. Tek kada smetnje pređu određeni nivo, slika se neće ni prikazati na ekranu, ili će biti ,,zamrznuta”.

Više programa

Dosadašnje emitovanje (analogno) podrazumevalo je:

Jedan TV kanal = jedan TV program,

Dok digitalna televizija omogućava mnogo efikasnije korišćenje kapaciteta jednog TV kanala:

Jedan TV kanal = više TV programa.

To se postiže komprimovanjem (sabijanjem, sažimanjem) digitalnih podataka o TV slici i tonu,čime se oslobađa prostor u tom TV kanalu za dodatne sadržaje: teletekst, EPG, surround 7.1 zvuk i slično.

Komprimovanje digitalnih podataka o TV slici u jednom kanalu, može se ilustrovati poređenjem broja pesama koje stanu na jedan audio CD, sa brojem pesama koje staju na taj isti CD kada je muzika u Mr3 formatu, tj. komprimovana.

Zahvaljujući komprimovanju, digitalana TV omogućava da se na jednom kanalu emituje više raličitih TV programa, neki u visokoj HD, a neki u standardnoj SD rezoluciji. Pri tom je program moguće emitovati na više jezika, a da gledalac bira jezik ili prevod koji mu odgovara.

HDTV

Višak prostora u TV kanalu oslobođen sažimanjem digitalizovanih podataka, moguće je iskoristiti za prenos slike sa mnogo više detalja. Brojni detalji omogućavajuoštriju sliku, življe boje i kvalitetniji zvuk. Slika sa više detalja znači slika veće rezolucije.Trenutno, najviša standardizovana rezolucija nazvana je HDTV, koji ima rezoluciju od 1920 ×1080 piksela, što praktično znači, sliku sa čak pet puta više detalja.

Televizija dostupna svima

Osobe koje imaju problema sa sluhom moći će da prate sve zabavne emisije, koje se uglavnom ne emituju uživo, već su ranije snimljene, kao i sve informativne emisije koje su unapred pripremljene, sa titlom u dnu ekrana. Do sada, slepim i slabovidim osobama TV je pružala informacije kroz vesti ili naučno-obrazovne emisije. Digitalna TV, moći će dodatno da im približi i igrani sadržaj (filmove i serije) da uz sinhronizaciju dijaloga, nešto tišim tonom, emituje i usmeni opis likova i trenutnih zbivanja u sceni.

Gledelac sam uređuje program

Digitalna TV nudi uslugu video na zahtev (video on demand - VOD). Uz odgovarajući prijemnik, film po izboru gledaoca može se prikazivati kada on to poželi. Podrazumeva se i mogućnost pauziranja i preskakanja delova filma, baš kao kad se film gleda na kućnom DVD uređaju. U budućnosti, to može važiti i za arhivu TV stanica. Svi snimljeni sadržaji, kao što su emisije, sportski prenosi, vesti, i sav ostali program, mogu biti dostupni gledaocima kad god požele. Ukoliko nam se ne dopada kompletan ponuđeni sadržaj, bićemo u mogućnosti da sami biramo nešto od snimljenog i arhiviranog programa.

Elektronski TV vodič

EPG (electronic program guide) pruža uvid u programe svih TV stanica. Uz to, omogućava i aktivno pretraživanje programskih sadržaja po ključnim rečima (žanr, ime autora, naziv serije, naziv filma, sportskih prenosa, itd.).

Sadašnji teletekst nudi mnoge informacije o programskoj šemi i rasporedu emisija i filmova, ali je relativno spor, zahteva čekanje dok se prelazi sa jedne na drugu stranicu, a preglednost i pristupačnost obaveštenjima se razlikuje od televizije do televizije.

Energetska efikasnost

Za rad digitalnih TV predajnika potrebno je manje električne energije po programu nego za analogne, imajući u vidu da jedan digitalni predajnik emituje više programa po jednom kanalu.

Digitalna TV u kući

Digitalna TV zahteva minimalna ulaganja. Svako ko poseduje televizor u kući, prijem slike ostvaruje na neki od 4 načina: satelitski, kablovski, internet i antenski prijem. U prva tri slučaja, po pravilu, sami provajderi (satelitski, kablovski ili internet) obezbeđuju opremu za prijem digitalne TV.

Za prijem digitalnog signala antenskim putem sa zemaljskih predajnika, neophodno je imati prijemnu antenu, prateću instalaciju i odgovarajući prijemnik.

Antena. U zavisnosti od mesta stanovanja, u odnosu na poziciju predajnika sa koga se prima signal, prijem možemo ostvariti na sledeće načine:

*Sobnom antenom
*Spoljnom antenom (montiranom na krovu / najčešće kod individualnih domaćinstava)
*Zajedničkim antenskim sistemom (instaliranim u zgradama i gusto naseljenim mestima)

*DVB-T2 sistem pored stacionarnog prijema, omogućava i prijem u pokretu - mobilni prijem (na savremenim mobilnim telefonima, tablet računarima i sličnim uređajuma).

Prijemnik. Postojeći televizori (čak i crno-beli) mogu da se koriste za praćenje digitalno emitovanog programa, uz određene uslove.

*Televizori sa ugrađenim DVB-T2 tjunerom - Neophodna oprema: samo obična krovna ili sobna antena (Format slike 16:9, Rezolucija: Full HD)
*Televizori bez ugrađenog DVB-T2 prijemnika (LCD/Plazma) - Neophodna oprema: - Antena i Set Top Box
*Stari tip televizora (CRT) sa SCART priključkom: Neophodna oprema: - Antena i Set Top Box (Na ovom televizoru nije moguće prikazivanje sadržaja u visokoj (HDTV) rezoluciji, čak ni uz Set Top Box uređaj.)
*Stari tip televizora (CRT) bez SCART priključka: Nažalost bez minimum SCART priključka nije emoguće povezati televizor sa Set Top Box uređajem

Uz povezivanje sa Set Top Box prijemnikom, može se pratiti program digitalne televizije koji se emituje u standardnoj (SDTV) rezoluciji. Slika formata 16:9 može se prikazati na ekranu analognog televizora, ali uz prilagođenja formata (smanjenje originalne slike i pojavu crnih štrafti ispod i iznad, ili izduživanje slike).

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu