5 grešaka koje pravimo svaki dan sprečavaju nas da smršamo, a mi toga nismo ni svesni - iKragujevac


Zdravlje

Toliko mitova o hrani nas okružuje da nismo ni svesni da greške koje pravimo svaki dan doprinose tome da ne možemo da izgubimo ni gram na težini. Evo kojih pet stvari nam stoji na putu da smršamo.

Neke stvari u životu radimo po inerciji, odnosno zato što verujemo da je to jedino ispravno i da samo tako možemo da dođemo do cilja. To se odnosi i na mršavljenje.

Međutim, na taj način svakodnevno pravimo pet fatalnih grešaka, koje samo otežavaju proces gubitka kilograma.

Što manje kalorija unesemo, to bolje

Ovo je prva zabluda koju imamo u vezi sa mršavljenjem.

Naime, ukoliko mnogo ograničimo kalorije koje unosimo u organizam, telo će nam se prebaciti na "mod" za preživljavanje i metabolizam će se jako usporiti. Kada kasnije intenziviramo unos hrane, ono će taj višak da taloži u vidu zaliha.

Da bismo izgubili na težini nije potrebno da brojimo kalorije koje unosimo zbog toga da bismo uneli manje od dnevne norme. Potrebno je da fokus prebacimo na to da potrošimo više kalorija od onog što smo uneli, jer je to jedini ispravan način za mršavljenje.

Ne sme se grickati između obroka

Grickanje između obroka ne mora uvek da bude loše. Naprotiv.

Ukoliko grickamo zdrave namirnice, one mogu dobro da utiču na metabolizam, a da istovremeno dovedu do sitosti i da nam umanje želju za obilnim obrokom.

Zdrave grickalice mogu da obezbede telu stalan protok energije, a tada je ono spremnije i za vežbanje i za svaki drugi napor.

Kardio trening je najbolji za mršavljenje

Kardio treninzi jesu blagodetni za zdravlje, ali to nikako ne znači i da su najbolja, a još manje jedina opcija za mršavljenje.

Naime, treninzi izdržljivosti se smatraju jako delotvornim kada je gubitak kilograma u pitanju.

Sagorevanje kalorija je najbrže uz naprezanje mišića, odnosno vežbe sa tegovima i to je dokazano.

Najbolje bi bilo kombinovati ova dva načina vežbanja dva puta tokom nedelje i rezultati će biti zadivljujući.

Isključivanje grupe namirnica iz ishrane

Restriktivne dijete nisu preporučljive, a dokazano je i da izazivaju jo-jo efekat.

Uklanjanje masti i ugljenih hidrata iz ishrane je jako naporno, a ispostavilo se da nije ni tako zdravo kao što se priča.

Veliki broj voća i povrća sadrži ugljene hidrate, a pored toga vitamine i minerale. Zamislite kada bismo zbog jedne grupe namirnica uskratili sebi važne nutrijente? To definitivno nije rešenje.

Trebalo bi obratiti pažnju na to da nijednu grupu namirnica ne unosimo u velikim količinama.

Veličina porcije ne zavisi od broja zdravih namirnica

Veliki obroci mogu da izazovu nadutost bez obzira što su prepuni zdrave hrane. Poznato je da je nadutost posledica lošeg varenja.

Naime, ukoliko preopteretite sistem za varenje on ne može da funkcioniše normalno, pa se dešava gomila neželjenih efekata.

Trebalo bi da povedemo računa o količini hrane koju unosimo, jer organizam jako lako stvara loše navike, a mi ulazimo u rutinu iz koje se teško vadimo.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu