3 najnezdravija doručka: Ovo nikako ne biste smeli da jedete ujutro - iKragujevac


Zdravlje

Doručak je najzdraviji obrok u danu, njime pokrećemo organizam i pripremamo ga za naporne sate koji su pred nama

Doručak je najbitniji obrok u doku dana za vaš organizam. Ako želite da dan započnete tako što ćete svom telu pružiti dobru energiju izbegavajte ove tri vrste doručka.

 Voćni sokovi i jogurti

Iako na njima piše da su 100% prirodni, kupovni voćni sokovi prepuni su šećera i aditiva. Ovakav napitak će vam trenutno dati energiju, ali će vam je i vrlo brzo oduzeti. Isto tako, kupovni sokovi nemaju veliku nutritivnu vrednost.

Konzumirajte sok od pravog voća koje sadrži vlakna potrebna za regulaciju probave i obogatite ga kašičicom žitarica. Isto vredi i za voćne jogurte, pa odaberite nezaslađeni probiotik pojačan kriškom prepečenog hleba i marmelade.

Peciva

Peciva, krofne i ukusni kroasani od testa koje kupujemo u pekari su vrlo ukusni i zasitiće vas, ali ti proizvodi takođe često sadrže velike količine aditiva, soli i šećera, što i nije dobra kombinacija za početak dana.

Slana peciva zadržavaju vodu u organizmu, a lisnato testo je masno, teško se vari i siromašno nutritivnim vrednostima koja su vašem organizmu preko potrebne za normalan rad. Ako ujutro volite da pojedete pecivo, odaberite ono od celih žitarica i premažite ga mlečnim namazom ili maslacem i marmeladom.

"Zidarski" doručak

Zidarski doručak podrazumeva masnu, tešku i kaloričnu hranu poput pečenih jaja, belog hleba ili masne salame začinjene majonezom i sličnim namazima. Osim ako ne radite težak fizički posao, ovakav doručak vašem telu zaista nije potreban i ono će ga dugo i teško variti.

Velike količine nezdravih masnoća završiće u obliku masnog tkiva, a vaš organizam neće dobiti sve vitamine, minerale i vlakna koja su mu potrebna. Ako volite ujutro da pojedete jaje, najbolje bi bilo da ga skuvate i kombinujete uz krišku prepečenog hleba i čaj.

 

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu