ZZZR dobio savremeni ULTRAZVUČNI APARAT - iKragujevac


Zdravlje

KRAGUJEVAC - Zahvaljujući sredstvima osnivača, Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika dobio je najsavremeniji ultrazvučni aparat. Pored već postojećeg ultrazvuka, to će za 35 000 osiguranika, koji se leče u tom Zavodu, omogućiti mnogo bržu i precizniju dijagnostiku u oblasti kardiologije, abdomena, patologije vrata, štitne žlezde, ultrazvuk dojke i svih ostalih mekih tkiva.

Ovo će biti uspešna godina za našu ustanovu, procenju u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika, koji godišnje obavi i do 180 000 lekarskih pregleda. Prema rečima Biljane Veljković PR – a Zavoda, pored ultrazvučnog aparata kupljeni su i aparati neophodni za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, a u planu je i nabavka aparata neophodnih za rad oftalmologije, otorinolarigologije, kao i Medicine rada. Ustanova ulazi u tok u kome do sada nije bila, a to je tok svih ostalih državnih zdravstvenih ustanova u Republici Srbiji.aparrat.jpgPreuzimanjem osnivačkih prava nad Zavodom, grad Kragujevac je preuzeo i obaveze. Ključna stvar je unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite pre svega zanavljanjem nedostajuće medicinske opreme. Za nabavku ovog savremenog ultrazvučnog aparata, kazala je Gordana Damnjanović članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, iz budžeta grada izdvojeno je 3,8 miliona dinara. Uložili smo značajna sredstva i za uvođenje informacionog sistema u toj zdravstvenoj ustanovi, za koju je u gradskom budžetu od ukupno 46, 5 miliona u ovoj godini opredeljno 22 miliona dinara.

To je nešto više nego u prethodnoj godini i smatramo da će sa ovakvim načinom rada ne samo Medicina rada, nego i sve druge zdravstvene ustanove na teritoriji grada imati veliku podršku lokalne samouprave.

Novi ultrazvučni aparat, prema rečima Aleksandra Zlatića specijalsite radiologa, značajno će smanjiti gužve i olakšati rad tako da će pacijenti na pregled čekati najduže od dve nedelje do mesec dana. Zaposlene očekuje edukacija za rad na novom aparatu koji će instaliranjem dodatnog softvera i kupovinom 4D sonde omogućiti i ginekološko – akušersku dijagnostiku.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu