KRAGUJEVAC: Pacijenti sa infarktom direktno u Klinički centar uz pomoć virtuelne mreže - iKragujevac


Zdravlje

Zahvaljujući novoj opremi, lekari Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Kragujevcu, od skoro su u mogućnosti da, u slučaju kada na terenu prepoznaju infarkt srca, pacijenta hitno pošalju u Klinički centar, bez prethodne hospitalizacije.

Zdravstveni radnici sada su u prilici da, posredstvom virtuelne mreže, EKG snimak direktno proslede kolegama, i bolesniku tako „skrate“ put do sale za intervencije.

Posredstvom takozvane mreže za akutni STEMI, pacijenti se zbrinjavaju u najkraćem roku i na kvalitetan način.

Primenom nove metode, prvi bolesnik sa infarktom miokarda nedavno je iz Stragara uspešno transportovan direktno u salu Kliničkog centra.

Posmatrajući zdravstvenu mrežu za akutni infarkt srca, Srbija prednjači u regionu.

Korišćenjem mobilne telefonije i virtuelne mreže, lekari Zavoda za hitnu medicinsku pomoć su u prilici da pacijenta koji ima infarkt miokarda, a koji su zdravstveni radnici prepoznali na terenu, u najkraćem roku i na jednostavan način, transportuju do sale za koronarografiju, gde će se, postavljanjem stentova u akutno zapušenu arteriju, omogućiti očuvanje srčanog mišića.

Bolesnik koji je pretrpeo akutni infarkt srca se, prema ovom modelu brzog zbrinjavanja, prima u Klinički centar, bez prethodnog ležanja u bolnici.

Pored brzog dijagnostikovanja, jednostavnog načina transporta i hitnog ulaska pacijenta sa srčanim infarktom u salu za intervenciju, najsavremeniji uređaj obezbeđuje i bolju komunikaciju između lekara.

Mreža za STEMI, pored Kragujevca postoji i u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

U centru Šumadije, sistem je postavljen u rekordnom roku, a u periodu od mesec dana organizovana je i obuka za lekare Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i Kliničkog centra koji primaju pacijente sa infarktom miokarda.

Inače, statistika pokazuje da samo jedan minut kašnjenja pri transportu pacijenta nakon preživljenog infarkta, sraćuje život 11 dana, dok se sa 33 minuta kašnjenja gubi čitava godina života.

 

Izvor: RTK

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu