Nastavak saradnje KC Kragujevac sa vodećim evropskim hirurzima - iKragujevac


Zdravlje

KRAGUJEVAC - U nastavku saradnje između KC Kragujevac i vodećih evropskih spinalnih hirurga prošle nedelje je u centralnom gradu Šumadije gostovao prof. dr Havier Sančez Perez Grueso, direktor spinalnog centra najveće bolnice u Madridu, Univerzitetske bolnice La Paz.

Radi se o jednom od vodećih svetskih spinalnih hirurga i vodećih ljudi najvećeg svetskog Udruženja za lečenja skolioze “Scoliosis Research Society”.

Obavljena su četiri vrlo složena operativna zahvata kičme, na pacijentima iz različitih delova Srbije.

"Profesor Grueso je jedan od najuticajnijih lekara iz oblasti spinalne hirurgije, čovek koji obavlja edukaciju predavanja širom Evrope i SAD. Osim prilike da sa uverimo u njegovu stručnost, znanje i kvalitet rada, iskoristili smo priliku i da imamo uvid u njegova iskustva kao šefa najvećeg spinalnog centra u Španiji, a koja će nam koristiti prilikom planiranog formiranja Spinalnog centra KC “Kragujevac”", kaže doktor Srđan Vlajović, vođa tima kragujevačkih lekara.

Oni su dobili poziv i planiran je odlazak u Univerzitetsku bolnicu La Paz, gde će se naši lekari na licu mesta upoznati sa radom savremenog spinalnog centra i ta iskustva preneti u Srbiju.

Prema rečima Predraga Sazdanovića, direktora KC “Kraguejvac”, ovom poslednjom akcijom zaokružena je uspešna godina uspostavljene saradnje sa vodećim evropskim spinalnim hirurzima koja je otpočela u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Fondom RFZO.

"Država je ovim projektom uštedela preko tri miliona evra, a broj operacija sa teškim deformitetom kičme koji do sada nije rađen u Srbiji popeo se na blizu 40 najtežih slučajeva, gde je za većinu od njih lečenje bilo planirano u klinikama širom Evrope.

Ovo je i dobar primer da se saradnja može proširiti i u drugim sferama o čemu se već razmišlja u Ministarstvu zdravlja", kaže prof dr Sazdanović. Već za početak januara je najavljen ponovan dolazak prof.dr Franciska Venture, jednog od najvećih svetskih spinalnih hirurga u KC “Kragujevac” i operacija nekoliko slučajeva vrlo teških deformiteta kičmi kod dece.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu