Papirni recept za lekove do kraja godine odlazi u istoriju - iKragujevac


Zdravlje

Lekari će papirne recepte prepisivati jedino kada budu odlazili u kućne posete kod pacijenata, izjavio je ministar zdravlja, a povodom obeležavanja godinu dana od uvođenja elektronskog recepta. U izdavanje elektronskog recepta uključeni su svi domovi zdravlja u Srbiji, više od 3.500 apoteka, dok pacijenti danas od dva do šest puta ređe idu kod lekara.

Vesna Petrović, profesorka u penziji, ima, nažalost, mnogobrojne zdravstvene probleme. Ipak, zahvaljujući uvođenju elektronskog recepta, posete izabranom lekaru je proredila.
"Dolazila sam svakih mesec dana, kako mi istekne recept i to je bio veliki problem, s obzirom na to da sam imala probleme i sa kukom, nisam mogla da vozim, baš mi je to bilo teško", kaže Vesna.

Ističe da joj je sada veliko olakšanje jer dobija recepte na šest meseci i lekove može da podiže bilo gde, ne samo u Beogradu.

Ušteda vremena jer ne ispisuju rukom recepte, onda više vremena, jer pacijenti koji su ranije dolazili samo po recepte više ne prave gužvu ispred ordinacija i u ordinacijama, ali i bolja kontrola primene izdatih lekova.

"Kada otvorimo e-karton, mi tačno vidimo da li uzima terapiju, to ranije nismo videli, ono što kaže pacijent kontrolišemo, imamo smanjenje pritiska, posvećeni smo pacijentima", kaže doktorka Snežana Kušnjević Despotović.

U sistemu su domovi zdravlja, ustanove za zdravstvenu zaštitu studenata i apoteke, i svima je, uz nekoliko klikova, posao olakšan. Ređe propisivanje terapije i izdavanje recepata, ušteda je i u novčaniku.

"Ne plaća se participacija, nema pet meseci po 50 dinara, to je 250 dinara, kada saberete, to je ušteda. Ono što će biti sledeća stvar jeste da do kraja godine izbacimo papirne recepte, da ga lekar napiše samo u kućnim posetima, vrati se u bazu i zavede kroz elektronsku formu", kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Za godinu dana elektronski je propisano skoro 65 miliona recepata, a prema podacima, u zavinosti od veličine zdravstvene ustanove, odnosno broja pacijenata, smanjen je broj odlazaka lekaru za dva do šest puta.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu