''Zastavina ambulanta'' dobila Savetovalište za vantelesnu oplodnju - iKragujevac


Zdravlje

60 godina rada Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika obeležio je otvaranjem Savetovališta za vantelesnu oplodnju, jedinstvenim u Srbiji, namenjeno pružanju psihološko-socijalne podrške parovima koji nastoje da se ostvare kao roditelji. U Savetovalištu će raditi stručnjaci Zavoda - dva psihologa, socijalni radnik a po potrebi i psihijatar.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, kod 30 % parova, uglavnom žena, koji su imali bezuspešnu vantelesnu oplodnju, javlja se depresija. Zato nam je veoma značajno otvaranje Savetovalište za VTO, gde će stručna pomoć biti pružena parovima koji ulaze u ovaj proces, a posebno će značiti parovima kod kojih je VTO bila bez uspeha, rekao je primarijus dr Antonio Dimitrovski, direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Kragujevac, na svečanosti upriličenoj povodom obeležavanja jubileja i otvaranja Savetovališta za VTO.

U borbi za stvaranje potomstva je između 10 do 15 % parova, a dokazano je da je procenat uspešnosti u centrima gde postoji ova usluga veći u odnosu na sredine gde nema psiho-socijalane podrške. Radosni smo što smo prva zdravstvne ustanova u državi koja otvara ovakvo Savetovalište, a potpuni uspeh bi bio kada bi se uvođenje ove usluge sistemski rešilo na nivou Srbije, za šta ćemo se kao Zavod zalagati, jer je psihološka potpora ženama potrebna i važna isto koliko i primena svih medicinskih postupaka u procesu VTO, zaključio je prim. dr Dimitrovski.

Otvaranje Savetovalište za VTO pri Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika, jedan od koraka koji je kao njen osnivač ka daljem razvoju i unapređenju usluga ove renomirane gradske zdravstvene ustanove podržao i grad Kragujevac.

Ovo je još jedna nova usluga u skladu sa nacionalnom strategijom za podršku parovima za unapređenje roditeljstva i u skladu sa odlukom kojom grad od 2016. godine izdvaja finansijska sredstva za biomedicinski potpomognutu oplodnju, rekla je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Od ove godine podigli smo starosnu granicu i pomogli parove koji su imali polovinu opredeljenih sredstava. Grad će nastaviti da podržava održanje i unapređenje postojećih usluga Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika a naročito jačanje kapaciteta u specifičnoj zdravstvenoj zaštiti, za koju on ima dobru osnovu. Kako bi otpočela rad sa zvaničnom aplikacijom IZIS, ovoj ustanovi pružićemo pomoć za informatičku opremeljenost ali i u nabavci ultrazvučnog aparata. Sledeće godine planiramo i nabavku dva vozila, najavila je dr Damnjanović.

Inače, u Zavodu se primarna i specifična zdravstvena zaštitu pruža za oko 35 hiljada korisnika koji ovde obavljaju opšte, internističke, ginekološke, radiloške, očne, ORL, dermatološke preglede i laboratorijske analize.   

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu