Čudesan napitak od cvekle: LEČI ANEMIJU, JAČA IMUNITET, SPREČAVA RAK I LEUKEMIJU - iKragujevac


Zdravlje

Cvekla obiluje vitaminima A, C i B te gvožđem, bakrom, magnezijumom i kalijumom. Poznata je zbog svog blagotvornog uticaja na srce, krvne sudove, jetru i ceo probavni sistem, te kao prirodno sredstvo koje štiti od raka.

Cvekla je već tradicionalni i poznati lek za leukemiju. Ovo povrće sadrži aminokiselinu betain, koja ima antikancerogena svojstva. Terapija cveklom, koja podrazumeva svakodnevno uzimanje soka od cvekle ili sirove rendane cvekle ima dokazano pozitivan efekat na leukemiju i mnoge druge vrste raka, o čemu svedoče hiljade ljudi.

Cvekla se priprema i konzumira lako, a najčešće se kuva ili kiseli. Često se jede i sirova, uglavnom rendana, kao dodatak salati.

Koristi se u lečenju malarije, akutnih fibroznih bolesti i gripa u početnom stadijumu. Reguliše nizak krvni pritisak, povoljno utiče na nerve i rad mozga, a pospešuje i rad želuca, creva i žuči.

Cveklu bi posebno trebalo da konzumiraju trudnice jer je bogata folnom kiselinom, što sprečava mnoge bolesti novorođenčadi. Osim toga, sok od cvekle stimuliše rad jetre i žuči i sprečava zatvor, a u kombinaciji sa šargarepom, cvekla je odličan lek za giht, bolesti bubrega i žučne kese. Ali, njena lekovitost ni tu ne prestaje, cvekla je neverovatno lekovata i pomaže i kod glavobolje, zubobolje, dizenterije, bolova u kostima, kod kožnih i menstrualnih tegoba.

Kombinacija sa drugim namirnicima

U kombinaciji sa celerom i šargarepom, cvekla je još zdravija. Natrijum hlorid (so) povećava krvni pritisak, ali prirodni natrijum iz celera ne deluje na povećanje, već naprotiv, on snižava pritisak. Možete da pijete sok samo od celera, a možete i da ga pomešate sa šargarepom i cveklom.

Recept za napitak:

- U blenderu iscedite sok od 3 lista celera i jedne manje šargarepe

Sok od cvekle dodajte postepeno u ovu kombinaciju

- Još jedan izuzetno zdrav napitak za detoks i jačanje organizma se priprema po seledećem receptu:

U blender stavite cveklu, dve šargarepe, parče đumbira, dve jabuke i kašičicu meda, i uživajte u ukusnom i zdravom soku.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu