Kragujevčani, oprez: Ulazimo u SEZONU ZARAZA - iKragujevac


Zdravlje

Ovo morate znati!

Čim se prehladimo ili samo pomislimo da nam je narušen imunitet, kupujemo kojekakve vitamine i lekove. Ali stručnjaci upozoravaju da vitamini i suplementi nisu bombonice i da ih ne pijete “na svoju ruku”.

Evo gde grešimo:

Vitamin C. Pouzdani znaci nedostatka vitamina C su: umor, bezvoljnost, nedostatak apetita, bleda koža, bolovi u kostima i mišićima, učestalost prehlada i glavobolja, mekane desni, sklonost infekcijama i modricama, nedostatak daha, loše varenje, razdražljivost, nesvestica. Vitamin C najčešće nedostaje strastvenim pušačima, osobama koje piju preterane količine crne kafe, čaj, alkohol… Povišena temperatura trostruko snižava nivo vitamina C u organizmu. Zato stručnjaci sugerišu da čim osetite prve simptome prehlade, a ovih jesenskih dana je to česta pojava, uzmite nekiseli oblik vitamina C.

Grčevi. Nedostatak elektrolita, kao i loša cirkulacija i dehidracija organizma mogu biti uzrok grčeva u mišićima. Tada je potrebno da pijete vodu i rastvor za hidrataciju.

Umor i pospanost? Hronični umor može biti signal nedostatka gvožđa.

Antibiotici? Apsolutno nikada ne bi trebalo da ih pijete bez konsultacija sa doktorom. A za prehladu vam nikako neće pomoći.

A šta stvarno pomaže? Kod prehlada i infekcija jedan suplement se ipak izdvaja. To je – cink koji pomaže naš imunitet. Ipak, pre svega se konsultujte sa doktorom.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu