Zašto nikada ne treba da koristite štapiće za čišćenje ušiju - iKragujevac


Zdravlje

Već decenijama lekari upozoravaju na opasnost korištenja štapića za čišćenje ušiju. Američka akademija za otorinolaringologiju promenila je savete za održavanje higijene ušiju i još jednom apelovala na ljude da ne čiste uši štapićima.

Saveti objavljeni u ovomesečnom izdanju časopisa američke Akademije za otorinolaringologiju ne sadrže mnogo novosti, a poruka je da u uvo ne treba stavljati ništa "manje od lakta".

Lekari tvrde da svi predmeti koje stavljamo u uši mogu oštetiti osetljivu kožu naših ušnih kanala, kao i bubnu opnu i slušnu kost, što može dovesti do gubitka sluha, vrtoglavice, zvonjave u ušima i drugih simptoma povrede uva.

"Na proizvodu je prikazan jasan crtež koji pokazuje da štapiće ne treba gurati u uvo, odnosno ušni kanal. Korišćenje štapića za uši može gurnuti ušni vosak još dublje u kanal i tako oštetiti bubnu opnu", stoji, između ostalog, u časopisu.

Lekari ističu da vosak štiti unutrašnjost uva od prodora prašine i bakterija, ali i osetljivu kožu. Uobičajeni pokreti vilice poput pričanja ili žvakanja, zajedno s rastom kože unutar ušnog kanala obično pomažu pri uklanjanju zaostalog ušnog voska, a nakon čega prilikom tuširanja vosak potpuno odlazi.

Korištenjem štapića za uši unutrašnjost uha gubi prirodnu zaštitu i zato budite oprezni i štapićem za uši čistite samo spoljni deo uva, a ukoliko imate problem s viškom voska, posetite lekara jer je reč o osetljivom organu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu