Novo: Medicinski uređaj budućnosti, bez odlaska kod lekara! - iKragujevac


Zdravlje

Zamislite ovu situaciju: Umesto da odemo kod lekara zbog običnog pregleda, uskoro ćemo moći da preuzimamo podatke sa uređaja i šaljemo ih u bolnicu. Ali, kakav je to uređaj? 

Nedavno se pojavio novi elektronski aparat koji prati telesnu temperaturu, analizira hemikalije u kapi znoja i onda šalje podatke, bežičnim signalom, na aplikaciju pametnog telefona. I sve to u paketu veličine nekoliko poštanskih markica.

Ovakav uređaj može da pomogne sportistima i odmah da proceni njihov nivo hidratacije, ali i nudi naučnicima jednostavan i neinvazivan način za prikupljanje podataka za medicinske studije. „Istraživači su i ranije pravili senzore znoja, ali novi uređaj samo predstavlja novi nivo sofisticiranosti“, kaže Džon Rodžers, naučnik.

Rodžersova laboratorija na Univerzitetu „Ilinoj“, samo je jedna od mnogih koja pravi ovakve elektronske uređaje. Većina elektronskih aparata izgledaju kao kutije kojima mora pažljivo da se rukuje, ali izumi iz Rodžersove laboratorije su više kao nalepnica visoke tehnologije.

Ovi lepljivi flasteri sastoje se od minijaturnih žica i mogu da stoje na koži nedeljama i mere veliki broj parametara. Rodžers želi da njegovi senzori više podsećaju na delove živih organizama, a manje na tradicionalni računar.
Pored senzora za kožu koji su u stanju da mere temperaturu, ukočenost kože, hidrataciju i druge parametre, Rodžers i njegov tim sada stvaraju uređaje nalik koži, koji služe za ispitivanje tečnosti kao što su znoj ili krv za medicinske potrebe. Takođe su dizajnirali elastične uređaje koji se rastvaraju tokom vremena.

Sredinom januara pokazali su uređaj koji meri pritisak i temperaturu unutar ljudskog mozga za ljude koji su pretrpeli povredu mozga. Nakon što obavi svoj posao, senzor se rastvara u cerebrospinalnoj tečnosti.

Rodžers kaže da su naučnici u njegovoj laboratoriji ljudi željni da koriste nauku za rešavanje problema i da misli da je važno da se ovakve stvari prenesu u stvarni svet.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu