Kragujevčani, da li volite čokoladu ? - iKragujevac


Zdravlje

Volite čokoladu, ali niste sigurni da li je dobra za vaše zdravlje? Upravo za vas imamo dobre vesti! Osim što je čokolada savršenstvo za obožavatelje slatkiša, danas vam donosimo i 10 razloga zašto je čokolada dobra za zdravlje!

Ako vam neko kaže da čokolada nije dobra, samo im nabrojite:
1. Čokolada smanjuje stres
2. Podstiče koncentraciju
3. Dobra je za vašu kožu
4. Bogata je mineralima
5. Smanjuje rizik od srčanog udara
6. Podiže raspoloženje
7. Podstiče cirkulaciju
8. Nutricionisti tvrde kako se čokoladom ne debljate, odnosno debljate se isto kao i od svake druge hrane
9. Nove studije dokazuju kako smanjuje procenat komplikacija kod trudnoće – što tamnija, to zdravija čokolada!
10. Nova istraživanja upućuju na to da čokolada može smanjiti bol, iako je do sada dokazano samo kod životinja, stručnjaci smatraju da se isto može primijeniti i na ljude.

Prirodni regulator probave

Učinak kakaa na oksidativni stres poznat je vekovima kroz alternativne metode lečenja, a danas, zbog višestrukog pozitivnog učinka na ljudsko zdravlje, osim u gastronomiji, koristi se i u modernoj medicini, farmakologiji i kozmetologiji.

Još od davnina, čokolada se u narodu koristila u terapiji raznih bolesnika i toposebno onih neuhranjenih, zatim u lečenju anemije pa čak i za probavne smetnje kao prirodni regulator ubrzane probave. Danas se i dalje koristi kao afrodizijak, te kao "podizač" raspoloženja u stanjima iscrpljenosti, apatije, depresije i stresa.

Ovogodišnje istraživanje napravljeno u Australiji objavljuje da je konzumacija čokolade veoma bitna  strategija u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja u osoba koje pate od metoboličkog sindroma, a ako se rezultati epidemioloških studija i kliničkih ispitivanja budu potvrdili, konzumacija tamne čokolade će pored efekta na raspoloženje, sigurno predstavljati najukusniji „lek“ savremenog doba!

Zato preporučujemo, uživajte u čokoladi, ali umereno!

Što veći udeo kakaoa, to bolje za Vas, Vaše srce, zdravlje i kilograme!

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu