VAŽNO: "Eferalgan" povučen iz prodaje - iKragujevac


Zdravlje

Na sajtu Agencije za lekove i medicinska sredstava Srbije objavljeno upozorenje da je "eferalgan" povučen iz prometa, zbog poliuretanskih čestica otkrivenih u opremi za pakovanje.

"AMICUS SRB d.o.o. Beograd, kao nosilac dozvole u Republici Srbiji za lek Efferalgan®, oralni rastvor, 30mg/ml, bočica 90 ml obaveštava javnost da dobrovoljno povlači iz prometa serije leka P1447,P2581, P4737, P6077, P8419, P9468, R1794, R1767, R2228, R2686, R3180 nakon što su otkrivene poliuretanske čestice u opremi za pakovanje", objavljeno je na sajtu Agencije za lekove i medicinska sredstava Srbije.


Ovaj oralni rastvor inače se može kupiti bez lekarskog recepta, a namenjen je deci starosti od jednog do 12 meseci. Koristi se za snižavanje povišene telesne temperature i umirivanje blagih i umerenih bolova, kod gripoznog stanja, zubobolje, boli u mišićima.

Zato, obratite pažnju na ove serije!


U naknadno objavljenom saopštenju Agencije za lekove i medicinska sredstva, piše da do sada nije bilo prijava neželjenih reakcija na lek, da Agenciji nisu do sada prijavljene neželjene reakcije koji se dovode u vezu sa pomenutim defektom kvaliteta, kao i da nije bilo prijava na prisustvo čestica u bočicama datih serija leka.

S obzirom na mogućnost kontaminacije ovim česticama i mogući uticaj na zdravlje dece, ove serije leka su povučene iz preventivnih razloga.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu