Evo zbog čega plačemo! - iKragujevac


Zdravlje

Plačemo onda kada izgubimo voljenu osobu, kada smo emotivno povređeni, a da li smo se nekad zapitali zašto plačemo?

Kada raskinete sa dečkom ili devojkom, na primer, plačete? Ok, možda ne želite da priznate, ali znajte da mnogi plaču zbog toga i da je to sasvim normalno. Te suze su naš odgovor na snažne emocije nastale usled stresa, tuge, razočaranja. Isto kao što plačemo kada nas nešto fizički zaboli, ali i kada smo veoma srećni. Suze sadrže prirodnog "ubicu bola" - leucin enkefalin, zbog čega se mnogi osećaju bolje kada se isplaču.

Inače, za proizvodnju suza zaslužne su lakrimalne žlezde u našim očima, a mogu da rade dvojako: teraju nas da trepćemo i tako širimo tečnost preko celog oka, ili se prazne kada naš mozak odvrne "slavinu" i rasplačemo se, pa nam suze teku niz obraze. I da ne zaboravimo nos, koji je takođe aktivan kada plačemo, jer služi kao "odvod" i zato šmrčemo.

I  još nešto - jecaj. Taj zvuk proizvodimo kada naš drenažni sistem jednostavno ne može da se izbori sa količinom suza. Taj višak tečnosti nas takoreći "guši", a bivši partner počinje da se oseća loše, veoma loša i sve nam oprašta.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu