Sva lekovita dejstva kantariona - iKragujevac


Zdravlje

   Kantarion kao lekovita biljka česta je u upotrebi na našem prostoru, jer upravo ona može pomoći u borbi protiv mnogih tegoba. Mogu se čuti i imena poput gospine trave, gospinog cveta, strašnog zelja itd. I sva pomenuta imena opisuju višegodišnju zeljastu biljku visine oko jednog metra sa cvetovima žute boje.

 Svojim lekovitim svojstvima ova biljka može ublažiti grčeve u stomaku, pogodno deluje na krv, na lečenje rana, bolesti jetre, bubrega, slezine, a utiče i na izbacivanje sluzi iz pluća. Pored spoljašnje upotrebe za umanjivanje opekotina, rana, posekotina, zalečenje suve i ispucale kože, koristi se i za unutrašnju upotrebu kao lek protiv crevnih parazita i bolova u želucu. Otklanja bčaže oblike depresije i može se koristiti kao sredstvo za umirenje. U kombinaciji sa drugim biljem slišnog dejstva, može se koristiti i u lečenju astme, prehlada i dugotrajnog kašlja.   

  Takođe u lekovite svrhe, od kantariona može se napraviti i lekovito ulje ili skuvati čaj. Ulje se može koristiti i u ishrani, a konzumacija čaja nekoliko puta dnevno može pomoći u lečenju upala i bolova unutrašnjih organa.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu