Pogledajte koje su rane i kasne faze oboljenja žučne kese - iKragujevac


Zdravlje

    Žučna kesa je organ oblika šljive i smeštena je u predelu gornjeg dela stomaka, ispod jetre. Povezana je sa jetrom i crevnim putem kanala.

Glavna svrha žučne kese jeste skupljanje tečnosti zeleno-braon boje koju proizvodi jetra. Ta tečnost, žuč, potrebna je za varenje i apsorpciju masne hrane. Između obroka, žučna kesa je opuštena i u nju utiče žuč, gde se i čuva. Kesa se delimično prazni u gornji deo tankog creva, pomaže u rastvaranju masti i nakon nekoliko sati kesa se ponovo opušta i iznova sakuplja žuč.
    Kamenje u žučnoj kesi jeste čvrsti materijal koji se formira unutar kese. Može se nataložiti ukoliko postoji promena u sastavu žuči ili ako usled nedovoljnog pražnjenja kese. Kamenje može biti različitih dimenzija i to od najsitnijih veličina do veličine same kese. Kamenje može biti holesterolsko i pigmentno.
    Faktori rizika za stvaranje kamenja mogu biti različiti , dok glavni uzrok obično nije poznat. Rizici mogu biti pol- češće kod žena, starost- češće kod starijih, često kod osoba iznad 40 godina i ekstremno retko kod dece, genetika ili druga stanja organizma koja mogu dovesti do stvaranja kamena. Većina osoba ne pokazuje simptome, ima takozvano tiho kamenje, ali kada se kamenje uveća i dodje do pojave žučnih kolika, napada bolova u stomaku, ispod rebara, bolovi u leđima i ramenu praćeni mučninom i povraćanjem. Dijagnostikuje se ultrazvukom ili skenerom, a rešava se operativnim putem- klasičnom operacijom ili laparoskopskom metodom.
 


 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu