OBRATITE PAŽNJU: Ovo simptomi ukazuju na rak! - iKragujevac


Zdravlje

Jedan od najboljih načina da se izborite sa nekom bolešću jeste da je otkrijete u ranoj fazi, kada je moguće da se izleči. Problem je što su često znaci upozorenja za mnoge vrste raka uglavnom veoma blage, pa samim tim i često zanemarljive. 

Ako mokrite često, a pogotovo tokom noći, imate hitnu potrebu da idete u toalet ili nevolje da otpočnete sa mokrenjem i slab mlaz, obratite se vašem lekaru iz predostrožnosti. Uvećana prostata i rak prostate obično izazivaju ove simptome, pa nije na odmet da uradite analizu krvi.

Promena na testisima 

"Ako primetite uvećanje, izraslinu ili bilo koju vrstu promene na testisima, nemojte da odlažete odlazak lekaru.", kaže Herbert Lepor, urolog Langone Medical Centra Univerziteta u Njujorku.

Krv u urinu ili stolici 

Ovo mogu da budu prvi znakovi raka bešike, bubrega ili debelog creva. Obavezno posetite lekara ako uočite krv u urinu ili stolici, jer iako možda nije u pitanju rak, može da ukaže na problem hemoroida ili infekcije urinarnog trakta.

Promene na koži

Kada primetite promenu veličine, oblik ili boju mladeža, obavezno se obratite lekaru, jer čudni oblici mladeža mogu da budu simptom raka kože.

Promene u limfnim čvorovima 

Otok limfnih čvorova, ispupčenja u obliku žlezde na vratu, ispod pazuha ili drugim mestima, čest je znak da se nešto dešava u vašem telu, pa nije na odmet da odmah uradite adekvatna ispitivanja.

Otežano gutanje 

Neki ljudi imaju problem sa gutanjem sa vremena na vreme, ali ako vaši problemi ne nestanu, a pri tom mršavite ili povraćate, vaš lekar će možda želeti da proverite grlo ili želudac.

Gorušica 

Gorušica može da bude povezana sa mnogim promenama u ishrani, navikama konzumiranja alkohola ili nivoima stresa, ali može da bude povezana i sa rakom grla ili stomaka.

Promene u ustima 

Već znate da ako pušite, imate veće šanse da dobije rak usne duplje. Obratite pažnju na eventualna bela ili crvena mesta unutar usne duplje ili vaših usana.

Gubljenje telesne težine bez držanja dijete

Gubljenje 5 ili više kilograma bez držanja dijete i vežbanja nije normalno i zahteva da podhitno posetite lekara, jer naglo gubljenje telesne kilaže bez truda može da ukazuje na rak pankreasa, želuca ili pluća.

Groznica

Groznica uglavnom nije loša stvar, jer označava da se vaš organizam bori sa infekcijom. Ali ona koja nikako ne prestaje ili nema objašnjenja za njeno pojavljivanje, može da bude najava leukemije ili nekog drugog raka krvi.

Promene na grudima

Muškarci ignorišu promene na grudima i kvržice koje se javljaju, jer smatraju da je rak dojke nešto što se prevashodno događa ženama. Međutim, ovo oboljenje itekako pogađa i muškarce.

Umor

Mnogi tipovi raka kostiju su povezani sa neprekidnim umorom, koji utiče na vaš svakodnevni život što nikako ne smete da ignorišete.

Kašalj

Kod nepušača, iznenadni kašalj skoro nikada ne ukazuje na rak, jer većina prestane nakon 3 do 4 nedelje, ali ako ostajete bez daha dok kašljete ili iskašljavate krv, ne odlažite odlazak lekaru.

Bol u stomaku i depresija

Ovo je redak simptom, ali depresija zajedno sa bolom u stomaku može da bude znak raka pankreasa.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu