Kako se rešiti hemoroida - iKragujevac


Zdravlje

Hemoroidima ili šuljevima nazivamo proširene i otečene vene u zadnjem delu creva i analnom otvoru. Nalaze se ispod sluzokože završnog dela debelog creva. To su mala izbočenja, odnosno čvorići, bez obzira na veličinu znaju biti jako opasni i nikako ih ne bi trebalo ignorisati.  

Hemoroidi mogu biti unutrašnji i spoljašnji.

I kod jednih i kod drugih ovo su najčešći simptomi: Svrab i peckanje rektalnog predela, bol u rektalnom predelu, curenje sluzi i krvarenje hemoroida.

Hemoroide izaziva jak i preveliki pritisak na krvne sudove u karlici i predelu rektuma dovodi do oticanja i istezanja vena što je glavni preduslov za nastajanje hemoroida.

U rizičnu grupu za dobijanje hemoroida spadaju trudnice, osobe koje podižu teške terete, osobe koje se slabo kreću odnosno mnogo sede, ljudi koji imaju problem sa hroničnim zatvorom odnosno opstipacijom, a postoji i genetski preduslov, oboljenja jetre i još mnogo faktora.

Stajanje (uspravan stav) takođe doprinosi nastanku hemoroida. U starim spisima pronađeno je da su problem sa hemoroidima imali još i faraoni, pa otud i naziv faraonska bolest.

Hemoroide dobijamo pre svega zbog pogrešnog načina življenja. Pored gore navedenih rizičnih grupa svako može da izazove nastanak hemoroida na sledeći način: Loša ishrana – slab unos voća i povrća, a pre svega nizak unos vlakana je ključan za nastanak hemoroida.
Ishrana sa previše soli, ljute i kisele hrane može dovesti do ovog oboljenja. Manjak fizičkih aktivnosti dovodi do nastanka hemoroida. Slab unos tečnosti (ispod 2l dnevno), alkoholna i gazirana pića mogu dovesti do pojave ove bolesti.
Dajemo vam recept sa kojima možete pokušati da se izlečite:

Za pripremu ove masti potrebno je:
– 1 supena kašika meda
– 10 gr isitnjenog propolisa
– 50 ml bilo kojeg biljnog ulja
– 50 gr kvalitetnog pčelinjeg voska

Priprema masti:

1. Kašiku meda pomešajte sa 1o gr isitnjenog propolisa. Smesu izgnječite drvenom kašikom ili manjom varjačom u staklenoj ili emajliranoj posudi, do nastanka homogene smese. Pre upotrebe, propolis držite nekoliko sati u frižideru, da se stvrdne. Na taj način lakše ga je usitniti.

2. U drugi emajlirani sud naspite 50 ml biljnog ulja i dodajte 50 gr pčelinjeg voska. Stavite na tihu vatru i dovedite do ključanja. Kad smesa proključa, sklonite sa vatre i ostavite da se malo ohladi.

3. U prohlađeno (do 60-70 stepeni) ulje dodajte smesu meda i propolisa i sve dobro promešajte.

4. Vaša domaća mast za lečenje hemoroida je gotova! Mast čuvajte u staklenoj teglici u frižideru.

Kako upotrebljavati ovu mast

1. Komadić gaze umočen u ovu mast stavljajte u anus svako veče. Ostavite da deluje celu noć. Ujutru izvadite.

2. Ili napravite male čepiće od ove masti. Pre upotrebe, stavite njih u zamrzivač na dvadesetak minuta, da se stegnu. Pre odlaska na spavanje, stavljajte čepiće u anus.

Proceduru raditi svako veče, do potpunog ozdravljenja.

Pre svakog postupka dobro se operite!

Pre nego što započnete samostalno lečenje hemoroida, treba da bolest dijagnostikuje gastroenterolog. Nakon potvrde dijagnoze hemoroida (važno je isključiti maligno oboljenje debelog creva), možete da lečite ovu bolest ovom mašću ili drugim prirodnim lekovima za lečenje hemoroida.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu