Kragujevčani neispavani ste? Uz ovih nekoliko namirnica spavaćete kao beba - iKragujevac


Zabava

Svakodnevno smo okruženi informacijama o tome da ne treba da jedemo pre spavanja i da određene namirnice najviše ugrožavaju naš miran san. Međutim, postoje i one koje, prema stručnjacima, uvek možemo da gricnemo pre odlaska u krevet.

Banana je prvo voće na listi koje je idealan izbor za jelo pre spavanja. Banana sadrži triptofan i kalijum, koji su odlični za dobar san. S druge strane, ove voćka je slatka, što je u svakom slučaju bolji izbor od čokolade.

Drugo voće koje će vam pomoći da se naspavate jeste kivi, čiji se uticaj krije u velikoj količini antioksidansa i serotonina.

Među namirnicama koje mogu da podstaknu bolji san jeste i sok od višnje, koji pomaže u povećanju nivoa hormona melatonina, od kojeg se osećamo pospano.

Zdrave ribe poput lososa ili tunjevine takođe proizvode melatonin jer su bogate vitaminom B6 i mogu da dovedu do boljeg sna.

Ako vam je posle večere ili ručka ostalo nekoliko slatkih krompirića, slobodno možete da ih pojedete pre spavanja jer sadrže kalijum, koji podstiče opuštanje mišića.

Mlečni proizvodi kao što su lagani sirevi ili jogurt će takođe podstaći dobar san.

Ipak, najbolji izbor za laganu večeru pre spavanja jeste zeleno povrće. Na primer, spanać, kelj ili bob odličan su izvor kalcijuma, koji je potreban telu za proizvodnju melatonina, piše Klix.

Podsećamo, neke od namirnica čije konzumiranje stručnjaci nikako ne preporučuju pre spavanja jesu brokoli, sladoled, alkohol, začinjena i masna hrana, kao i kafa. 

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu