Opuštanje: Spremite se za prvomajski uranak - iKragujevac


Zabava

Prvomajski uranak je narodni običaj i svetkovina koji podrazumeva da se 1. maja porani i ode u prirodu ili čak da se ode dan ranije i uz logorsku vatru provede noć. Najčešće se tokom uranka sprema neko tradicionalno jelo u kotliću ili na roštilju. Među Srbima je ovaj praznik veoma rasprostranjen. Svaki grad u Srbiji ima svoja prvomajska izletišta, a najčešće su to zelene površine izvan grada.

U tradiciji našeg naroda je da se svakog Prvog maja ustane rano i sa porodicom ili društvancetom zaputi do obližnjeg izletišta, kako bi se raspalio roštilj i u pravoj atmosferi proslavio Praznik rada. U Kragujuvcu se svakako pod najpoznatijim izletištima svrstavaju Šumaričko jezero, Žeželj, kao i Gružansko jezero koje se nalazi nadomak Kragujevca.

Da ne biste nešto zaboravili, portal iKragujevac.com vas podseća na stvari koje su vam neophodne da bi provod protekao bez ijedne greške.

Roštilj- nabavka roštilja sa kojeg će zamirisati najbolji roštolj. Naravno, uvek postoji mogućnost da se, umesto kupovine novog roštilja, prištedi upotrebom neke starije, ali očišćene i dezinfikovane priručne rešetke koju možete iskoristiti za pečenje.

Ogrev-vreća ćumura je sasvim dovoljna, ali ne bi bilo loše poneti i koje drvo kojim ćete održavati vatru, a drvca i suve grančice za potpalu naći ćete već u okolini. Takođe, nemojte da zaboravite da ponesete malo starih novina i šibice.

Meso-Ovo je za mnoge najvažnija stavka. Definitivno, najbolji izbor je roštiljsko meso, a ono što definitivno mora da se nađe na meniju su ćevapi. Od ostalih stvari ne propustite da nabavite ono čime vaši prijatelji najviše vole da se posluže.

Piće-Roštilj je nezamisliv bez rakije, piva i eventualno vina. Ako su tu deca, važno je da bude i nekoliko litara gaziranih i negaziranih bezalkoholnih napitaka. Da bi sve to bilo rashlađeno na idealnoj temperaturi čitavog dana, ne bi bilo loše da nabavite ručni frižider ili frigo torbu.

Zabava-Ukoliko ste u mogućnosti, ponesite neki uređaj na baterije sa kojeg ćete puštati muziku, ili barem gitaru, ali vodite računa da ne budete preglasni i da ometate druge posetioce istog izletišta. Najjeftiniji tranzistor često ume da bude odlično rešenje, posebno ako je sa vama krenuo i neko ko voli da zvoca da ste loš roštilj majstor. Od preostalih rekvizita, neophodni su vam lopta, frizbi, badminton, društvene igre i naravno, neizbežno ćebence na koje ćete se svaliti ako vas društvo pobedi u “cugopolu”.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu