2013. će biti jedna od najtoplijih godina otkako se prati temperatura - iKragujevac


Vesti

Globalne temperature će naredne godine biti za 0,57 stepeni iznad dugogodišnjeg proseka od 14 stepeni Celzijusa, zbog čega će 2013. biti jedna od najtoplijih godina koje se pamte, saopštila je ovih dana britanska Meteorološka služba.

"Vrlo je verovatno da će 2013. biti jedna od deset najtoplijih godina od 1850. i toplija nego 2012.", stoji u prognozi britanske službe za nastupajuću godinu, izveštava Rojters.

Ova prognoza se bazira na istraživanjima same britanske meteorološke službe, kao i istraživanjima obavljenim na Univerzitetu Ist Anglija, američkom Godarovom institutu i Nacionalnoj okeanskoj i atmosferskoj službi SAD.
Rastuće temperature bi mogle da budu posledica prirodnih promena klime, ali i globalnog zagrevanja zbog povećanog emitovanja u atmosferu gasova s efektom staklene bašte, napominje britanski prognozer Dejv Briton.

On ističe i da viša globalna prosečna temperatura ne znači da će u svim regionima naredne godine biti toplije nego ove.

Od 12 najtoplijih godina o kojima postoji evidencija, jedanaest je bilo u ovom veku. Sa prosečnom temperaturom za 0,54 stepena višom od dugogodišnjeg proseka, 2011. je bila dosad najtoplija, dok je tekuća godina na devetom mestu, sa prosečnom temperaturom 0,45 stepeni Celzijusa iznad višegodišsnjeg proseka.

Mnogi naučnici za rast temperatura krive delatnost ljudi, odnosno preterano emitovanje u atmosferu gasova s efektom staklene bašte, koji nastaju sagorevanjem fosilnih goriva.

Oni upozoravaju da bi nastavak ovakvog trenda mogao da dovede do porasta nivoa mora i ekstremnih vremenskih prilika.

Prema podacima Međunarodne agencije za energiju, globalna emisija ugljen dioksida je dostigla rekord 2011 godine, a najveći emiter je bila Kina.

Ostrvske zemlje sveta, koje imaju nizak reljef, kao i druge države osetljive na rast nivoa mora, poplave i uragane, vrše pritisak na razvijene zemlje da smanje emisiju štetnih gasova i ne dozvole da se tokom ovog veka prosečne globalne temperature povećaju za više od dva stepena Celzijusa.

Nedavno je, međutim, na konferencija o klimi, pod okriljem UN, čiji je cilj bio i ograničenje emisije štetnih gasova, zabeležen samo manji napredak.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu