Foto-radnje pred nestankom - iKragujevac


Vesti

Fotografske radnje za koju godinu biće prava retkost, imajući u vidu današnju situaciju na tržištu. Fotografa će verovano biti i ubuduće, ali profesionalnih radnji za izradu fotografija je sve manje. Fotografske laboratorije u Kraljevu nemoguće je i pronaći.

Mini laboratoriju za razvijanje filma tridesetpetogodišnji Predrag Ilić u kući čuva samo kao uspomenu na oca i ne tako davno vreme kada je sa njim pored crvene lampe iščekivao rađanje slike na papiru.

"Materijal, film i razvijači se teško nabavljaju, a sada su i mnogo skupi. Ne isplati se jer mušterije žele što jeftinije da prođu. Mislim da više niko takve fotografije i ne razvija, i to ne samo kod nas", navodi Ilić.

Izrada fotografija na papiru do pojave digitalnih amaterskih fotoaparata činila je više od 80 odsto prihoda foto-radnji, objašnjava Dragan Pajović, jedan je od najstarijih kraljevačkih fotografa dodajući da ne pamti kada je poslednji put prodao kutiju filma.

"Nema kupaca. Digitalizacija nas je naterala da budemo trgovci. Ubacili smo kopir-aparate, ramove, CD-e, baterije ali ne vredi, nema dovoljno ni da se zakrpe rupe", objašnjava vlasnik foto-radnje "Pajo" u kojoj sa zidova plene crno bele fotografije koje je davno, napravio na filmu.

Na nesreću vlasnika foto-radnji, ni svadbe u Srbiji nisu što su bile. Kriza je učinila svoje pa se fotografijom bavi svako, navodi Pajović.

"Mnogo je ljudi ostalo bez posla, za 150-200 evra kupili su foto aparate i krenuli po svadbama. Zato mene pitaju kako su njegove slike jeftinije a nemaju radnju. Upravo u tome je problem, on ne mora da plati radnika i porez a to su visoke stavke" ističe Pajović.

 

Procenjuje se da na jednu fotografsku radnju, koja izmiruje sve dažbine prema državi, dolazi 10 do 15 fotografa "frilensera", ali ni njima, kako Predrag tvrdi, "ne cvetaju ruže".

"Ja sam pronašao način pa kombinujem umetničku i komercijalnu fotografiju, tako se jedino isplati", navodi Ilić.

Fotografije novijeg datuma nisu večne, dovoljan je virus u računaru. Slike danas malo ko čuva u albumu, a kako primećuje Pajović, mlađe generacije nisu svesne značaja fotografije.

Fotografski film je na kraju, fotografa će biti i ubuduće, ali fotografskih radnji, bar u Kraljevu, za koju godinu neće više biti.

izvor:rts

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu