SAD nas pritiskaju da uvozimo GMO - iKragujevac


Vesti

Ako Srbija ne promeni zakon o genetski modifikovanoj hrani, neće ući u Svetsku trgovinsku organizaciju, a to će biti i prepreka odnosima Srbije i Amerike, kaže Viktorija Nibarger iz američke ambasade u Beogradu

Viktorija Nibarger iz američke ambasade u Beogradu tvrdi da je upravo zato što GMO ne ulaze u našu zemlju stočna hrana kod nas mnogo skuplja, pa tako i meso.

Naši stručnjaci, pak, nisu složni oko toga da li treba reći stop promeni zakona i dozvoliti GMO istraživanja na srpskim poljima. Iz Ministarstva trgovine apeluju da se dozvoli promet ove robe, a da se tek naknadno ograniči ulaz genetski modifikovane hrane.

"Niko od nas ne traži da uvezemo GMO, ali ne smemo ni da ih zabranimo, da bismo ušli u STO", kaže Bojana Todorović, pomoćnik ministra trgovine.

"Hajde da ukinemo zabranu prometa i uvoza, a da onda primenimo restriktivnu politiku, koja neće sve propuštati. Tako je i u Švajcarskoj i Rusiji", kaže ona.

Na ove tvrdnje, Miladin Ševarlić, profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, kaže da, koliko su GMO nebezbedni svedoči činjenica da ni sama Amerika neće da snosi odgovornost za posledice ovako uzgojene hrane.

"Ni SAD nisu potpisale dopunski protokol o nadoknadi štete, kojom bi garantovali za svoje GMO", objašnjava Ševarlić.

"Evropska banka za obnovu i razvoj dala je 40 miliona dolara za rizike američke kompanije za genetski modifikovanu hranu na tržištu Balkana, što pokazuje koliko im znači da uđu na naše tržište, po svaku cenu", kaže Ševerlić.

Iz Instituta za kukuruz Zemun polje kažu da Srbija ima izuzetno dobre uslove za proizvodnju prirodne hrane, koja će uskoro biti na velikoj ceni.

"Imamo dovoljno mogućnosti da iskoristimo domaći potencijal, jer će cena organske hrane na tržištu samo rasti", kaže Života Jovanović iz Instituta.

Za zemlje koje već kupuju GMO, Srbija sigurno neće biti konkurentna, objašnjava Ševerlić

Predsednica Odbora za zaštitu životne sredine Milica Vojić Marković kaže da, ako GMO uđu u Srbiju, svim našim institutima za istraživanje kvaliteta hrane preti propast.

"Kompanije koje donesu genetski modifikovanu hranu kod nas će doneti i svoju potpuno novu tehnologiju. Naši stručnjaci im neće biti potrebni i instituti će se zatvoriti, jer GMO uništavaju sve druge tehnike i rod koji je prirodan", kaže Vojić Marković.

Zagovornici ulaska GMO u našu zemlju kažu da se štetnost ovako dobijene hrane mora posmatrati "od slučaja do slučaja".

"Ne može se govoriti o opštoj opasnosti od GMO, ni o tome da su oni svi bezbedni", kaže Aleksej Tarajev, predsednik stručnog saveta za biološku sigurnost.

"GMO se mora prvo testirati u eksperimentalnim uslovima, koji su strogo propisani, a zatim u poljskim ogledima. Tek na bazi tako prikupljenih informacija može se razmatrati njegovo eventualno oslobađanje u životnu sredinu", tvrdi on za "Novosti".

izvor:novosti

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu