Ferara: Prozivodnja Fijata 500 L ide po planu - iKragujevac


Vesti

Fijat automobili Srbija u Kragujevcu očekuju da će 2013. godine ostvariti prihod do dve milijarde evra, a jedan od najvećih izvoznih aduta je mali fića - Fijat 500 L, rekao je u intervjuu za RTS generalni direktor "Fijata" u Srbiji Antoni Čezare Ferara.

Jedan od najvećih izvoznih aduta Srbije za iduću godinu jeste mali fića - Fijat 500 L. "Fijat automobili Srbija" u Kragujevcu planira proizvodnju od 120 do 180 hiljada vozila iduće godine, rekao je u untervjuu za RTS generalni direktor Fijata u Srbiji Antoni Čezare Ferara.Serijska proizvodnja modela "fijat 500L" počela je u julu, a pre tačno tri meseca i zvanična prodaja toga automobila proizvedenog u Kragujevcu.

Primarno tržište ovog automobila je Italija, a druga tržišta su Francuska, Španija i Nemačka. Ovaj automobil nije namenjen srpskom tržištu. Početna cena automobila je 13.500 evra, dok je prosečna cena automobila na srpskom tržištu 9.000 evra.

"Do kraja godine ćemo u Srbiji prodati samo oko 150 automobila", rekao je Ferara i dodao da se cena automobila ne može spustiti.

"Materijal za taj automobil je skup. Mnogo je opreme na automobilu koja je skupa čak i na standardnoj verziji automobila. Mi želimo da zadržimo taj nivo opremljenosti vozila i zbog toga ne razmišljamo o smanjenju cene automobila", objasnio je Ferara.

Prema njegovim rečima, kupci ovog automobila su bili iznenađeni prostranošću i kvalitetom.

"Spolja izgleda tek malo veći nego model 500, ali kada uđu u automobil primete mnogo više prostora nego što su očekivali. Mi pratimo i najbolji mogući standard kvaliteta koji Fijat poseduje, a koji je unapređen u svetu preko Fijat Krajsler grupacije", rekao je Ferara.

Generalni direktor Fijata u Srbiji kaže da će ta kompanija uspeti da dostigne svoj cilj za 2012. godinu.

"Cilj je bio da se proizvede 30.000 automobila ove godine i mi ćemo dostići taj cilj, a od tog broja automobila mi izvozimo više 90 odsto proizvedenih automobila".

Sledeće godine "Fijat" planira da proizvede između 110.000 i 180.000 vozila, procenjuje Ferara.

"Broj automobila zavisi od toga koliko ćemo sati sledeće godine provesti u proizvodnji automobila. Sve zavisi od potražnje tržišta. Očigledno, ako budemo morali da proizvodimo više od 120.000, 130.000 vozila moraćemo da zaposlimo još ljudi. Ali oprema je pripremljena da proizvede pomenutu količinu", kaže generalni direktor Fijata u Srbiji.

Ta kompanija je, kako kaže Ferara, ove godine uložiti milijardu i po evra. Ta investicija će se povećati sledeće godine kada se uvede nova verzija 500 L, kao što je američka sa sedam sedišta.

"U samom startu ćemo imati više različitih verzija i već ulažamo mnogo novca. Cilj nam je da napravimo ravnotežu", rekao je Ferara.

Prihod od 1,2 do 2 milijarde evra

Povodom najave da će Srbija od izvoza Fijatovih automobila zaraditi i do dve milijarde evra, generalni direktor Fijata kaže da se ne može dati precizna brojka.

"Koliko prodamo, toliki će biti i izvoz. Tako da možemo da računamo na prihod od milijardu i 200 miliona do 2 milijarde evra, zavisi koliko budemo prodali vozila", objasnio je Ferara.

Automobil 500 L nije namenjen samo srpskom i italijanskom tržištu, već tržištu svih evropskih zemalja, a kasnije i američkom tržištu, što garantuje da će se proizvedeni automobili i prodati.

"U početku, kada uđete na neko tržište, sva vozila se više - manje prodaju jer na taj način pokrivate sva prodajna mesta - svaki diler mora da kupi vozilo kako bi ga pokazao klijentima. Iz tog razloga nećemo imati problem. Ako kriza na evropskom tržištu potraje, onda nas problemi čekaju 2014. godine", ističe Ferara.

Fijat će ponovo proizvoditi i fijat punto kako bi zadovoljio srpsko tržište, najavio je Ferara, a sa proizvodnjom će se krenuti u maju ili junu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu