Štrajk glađu radnika u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Šestorica radnika sa invaliditetom zaštitne radionice "Šumadija" u Kragujevcu već 12 dana štrajkuju glađu.

Polovina ukupno zaposlenih obustavila je rad zbog zaostalih zarada.

Direktor tvrdi da su zaposleni izmanipulisani i upozorava da su ugovoreni poslovi, ali i opstanak preduzeća, dovedeni u pitanje ako se nastavi dosadašnja praksa.

Akontaciju za oktobar prošle godine primili su početkom maja. Na štrajk glađu naterali su ih dugovi, kažu radnici sa invaliditetom preduzeća "Šumadija".

Uz njih, rad je obustavilo još 35 radnika koji zahtevaju da im se obezbedi posao i izmire dugovanja. Oni od kraja marta, umesto na radnim mestima, vreme provode u dvorištu i ispred vrata direktora, čija smena je takođe na spisku zahteva.

"On je doveo neke ljude pred penzijom, on je sam penzioner, i naše refundacije osoba sa invaliditetom su išle na te ljude. Oni su primali redovno platu, za razliku od ovih ljudi", kaže socijalna radnica Milka Milovanović.

Treći direktor za tri i po godine Milan Miladinović priznaje da uredno prima platu kao i devetoro zaposlenih na određeno vreme koji u ovom trenutku rade na ugovorenim poslovima. Radnicima sa dužim stažom su plate kasnile, ali su, kako kaže, od avgusta primili 17 isplata. Tvrdi da posla ima, ali da radnici neće da rade.

Ti invalidi su utrenirani da svake godine prave po jedan štrajk da smenjuju direktora. Razmišljaju na takav način i socijalni radnik ih nagovara da štrajkuju, da ne rade, da čekaju platu od ministarstva, od ministarstva imaju objašnjenje da im ništa ne duguje i istina je da im ništa ne duguje", rekao je direktor preduzeća "Šumadija" Milan Miladinović.

I dok radnici nastavljaju sa štrajkom, direktor kaže da će ovu situaciju morati da razreši Ministarstvo rada. Prema njegovim rečima, radno mesto u ovoj firmi tražilo je 60 građana, a ugovoreni poslovi ne mogu da čekaju. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu