Šumadijska čajanka sa gradonačelnikom - iKragujevac


Vesti
Šumadijskom čajankom na platou ispred hale Šumadija sajma u okviru 13. Međunarodnog sajma turizma i seoskog turizma promovisana je bogata tradicija srpskog naroda. U kuvanju rakije ili pripremanju šumadijskog čaja, promociji i degustaciji suvog mesa i kuvanja lovačkog gulaša takmičilo se više od 30 ekipa, domaćina šumadijskih sela, a revijalno je učestvovalo Odeljenje za poljoprivredu, ruralni razvoj i robne rezerve Gradske uprave. I ove godine domaćin šumadijske čajanke bio je gradonačelnik Nikola Dašić.

Čajanka je način da sačuvamo našu tradiciju i kulturu, baštinimo vrednosti srpskog naroda i ono što na najbolji način opisuje srpskog seljaka. Uz dobru šljivu srpski narod se leči, rađa, proslavlja, tuguje, posebno uz šumadijski čaj koji u zimskim danima najbolje okrepljuje, kazao je gradonačelnik Nikola Dašić. Ideja o održavanju manifestacije se sama nametnula od naših domaćina, proizvođača šljiva u okolnim selima. Zašto i ne bismo podržali nešto što će iz godine u godinu da se razvija i raste i okuplja sve više proizvođača šljive i domaćina ali i poveća posećenost manifestaciji i sajmu, dodao je Dašić i čestitao na uspešno organizovanom još jednom sajmu i čajanci u gradu velikih domaćina i domaćica.

Ove godine za Šumadijsku čajanku prijavio se najveći broj učesnika do sada što govori koliko dobrih domaćina u šumadijskim selima ima koji čuvaju srpsku tradiciju. Vruća rakija ili šumadijski čaj jeste naša tradicija i ono što smo nasledili od predaka, kazao je Bojan Pavlović, direktor GTO Kragujevac. Naša tradicija je i deo naše turističke ponude, jer ono što je nama svakodnevica za turistu je avantura.

Pobednik ovogodišnje čajanke je ekipa iz Gornje Sabante, drugo mesto je osvojilo Botunje a treću poziciju domaćini iz Velikih Pčelica.

U kulturno- umetničkom delu programa nastupao je Srpski ansambl ’’Smilje’’.

1.jpg

2-49.jpg

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu