Darovi iz Maroka za Muzej knjige i putovanja - iKragujevac


Vesti

Ručno rađeni tradicionalni marokanski žičani muzički instrument ud, šešir slavnog marokanskog pisca, dobitnika Gonkurove nagrade i nosilac Ordena Legije časti Tahar ben Želuna sa potpisanim knjigama i 84 publikacije značajnih marokanskih pisaca iz oblasti istorije, kulture, religije, sociologije poklonio je ambsador kraljevine Maroko u Srbiji, NJ.E. Mohamed Amin Belhaž za marokanski kutak Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat. Svečanoj primopredaji prisustvovao je veliki broj članova i prijatelja Adligata.

maroko 7.png

maroko 3.png

U Muzeju knjige i putovanja Udruženja Adligat nalazi se značajna zbirka knjiga o Maroku, kao i zbirka marokanske filatelije i numizmatike. Zajednički cilj Udruženja Adligat i Ambasade jeste da ovu zbirku pretvori u svojevrstan info-centar o ovoj zemlji, sa pre svega kvalitetnom literaturom obogaćenu reprezentativnim predmetima marokanske kulture. Ove godine, obeležava se 65 godina diplomatskih odnosa Srbije i Maroka, a ovu godinu su ministri inostranih poslova naših zemalja proglasili godinom Maroka u Srbiji i godinom Srbije u Maroku, pa su i aktivnosti na unapređenju marokanske zbirke u okviru ovog značajnog međudržavnog projekta. NJ.E. Mohamed Amin Belhaž istakao je značaj unapređenja diplomatskih i prijateljskih veza ove dve zemlje, ali i izjavio spremnost da Ambasada unapredi i prikaže javnosti važne zbirke koje se nalaze u Adligatu, a koje se odnose na Maroko. ,,Ove godine, ambasada Maroka je razradila temeljan plan za mnogobrojne aktivnosti koje će biti predstavljene širom Srbije, i koje će se posebno fokusirati na polje kulture i umetnosti. Siguran sam da je saradnja ambasade i Udruženja Adligat samo početak, koji će zbližiti naše zemlje, i pružiti priliku srpskom stanovništvu da se upozna sa marokanskom umetnošću i kulturom, kao i mogućnostima koje naše zemlje poseduju'', dodaje on. Gospođa Aneta Đermanović, karijerni diplomata u penziji i načelnik Odeljenja za međunarodne odnose Udruženja Adligat istakla je dugotrajne prijateljske odnose između naših zemalja i značaj ove zbirke koja će mnogobrojnim posetiocima svedočiti o prijateljstvu i vezama Srbije i Maroka, ali i o jednog bogatoj kulturi koja je mnogo doprinela ljudskoj civilizaciji“.

maroko 16.png

„Kultura je osnova, najbolji temelj na kojem se grade sve druge aktivnosti i veze: ekonomske, političke. Jer, kada dođu teška vremena, sve drugo može da popusti, ali ono što je izgrađeno na polju kulture, to jedino trajno i zauvek ostaje. Zato je kulturna diplomatija najbolji način unapređenja međunarodnih odnosa i učvršćivanja starih prijateljstava, kao što je to slučaj sa Marokom“, izjavio je Viktor Lazić, predsednik Udruženja Adligat.

Mario Badjuk

Foto : Promo

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu