Velika akcija ozelenjavanja Kragujevca: Evo koliko će stabala morati da zasade investitori - iKragujevac


Vesti
Odluka grada Kragujevca da prvi u Srbiji zabrani gradnju objekata bez sadnje drveća je velika akcija ozelenjavanja – pojasnio je svoju inicijativu, u izjavi za TV Prvu, gradonačelnik Nikola Dašić. Povod za odluku je lepše okruženje u kojem treba da živimo, ali i želja da Šumadiji vratimo prepoznatljivost po šumama.


U gradu koji ubrzano raste i razvija se, zelenilo u svom okruženju možemo da nadomestimo samo na osnovu gradnje. Kada je reč o stambeno – poslovnim objektima, istakao je Dašić, predvideli smo jedno drvo za svaki izgrađeni stan ili poslovnu jedinicu. S druge strane, za sve poslovne objekte do 1000 kvadratnih metara, obaveza investitora je da posadi deset stabala, a preko 1000 kvadrata na svakih 500 još po jedno stablo.

Ukoliko sadnja nije moguća na samom placu Odlukom je predviđeno da JKP Šumadija, kao preduzeće nadležno za upravljanje zelenim površinama, odredi lokaciju, sprovede sadnju i izda potvrdu da je obaveza ispunjena, jer je to uslov za dobijanje upotrebne dozvole.

Reakcije na Odluku su sjajne, rekao je Dašić i dodao, da to nije veliki trošak za investitore. Imajući u vidu koliko se stambenih i poslovnih objekata na godišnjem nivou izgradi u Kragujevcu i to pomnožite sa brojem stabala onda je jasno da će ovo biti velika akcija ozelenjavanja.

To je samo jedan u nizu zelenih projekata koje grad Kragujevac trenutno sprovodi kako bi na duži vremenski period na sve načine omogućili kvalitetniji vazduh i bolje prirodno okruženje. Pored „Čiste Srbije“ i izgradnje nove kanalizacione infrastrukture, u Energetici je završena zamena kotlova na ugalj kotlovima na gas. Akcija „Vrati dah prirodi – posadi drvo“ samo je još jedan potez u pravcu da grad učinimo zelenijim i lešim za našu decu – poručio je Dašić.

4-64.jpg

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu