Osnovna škola „Prota Stevan Popović“ obeležila 230 godina rada - iKragujevac


Vesti
Svečanom akademijom u prisustvu gostiju, učenika i zaposlenih Osnovna škola „Prota Stevan Popović“ u Čumiću obeležila je 230 godina od osnivanja najstarije obrazovne institucije u Šumadiji i ovom delu Srbije.

Tokom svoje duge i bogate istorije škola je uspela zajedno sa selom da iznedri brojne ličnosti koje su branile i gradile savremenu srpsku državu, istakao je direktor Aleksandar Jovanović. Oslanjajući se na tradiciju i običaje, mi se trudimo da idemo u korak sa savremenim svetom. Kao što je odlukom kralja Aleksandra iz 1934. godine Čumić dve godine kasnije dobio novu savremenu školsku zgradu, sada zahvaljujući sredstvima Grada i resornog ministarstva opet imamo najlepšu i najsavremeniju školsku zgradu.

Pored toga, pre nekoliko meseci dobili smo građevinsku dozvolu i kompletan projekat za izvođenje radova na izgradnji prvog školskog bazena u nekoj seoskoj školi, naglasio je Jovanović. Konkurisali smo kod Ministarstva prosvete za sredstva jer to je naša potreba. Anketa je pokazala da je među seoskom decom 85 posto neplivača. Sredstva nisu mala ali se nadamo da ćemo ovde otvoriti bazen, poručio je direktor Jovanović.

Najbitnije je da ovde ima puno dece, veliko mi je zadovoljstvo kad to vidim, jer je to pravi način da čuvamo sebe i nasleđe, rekao je čestitajući rođendan jednoj od najstarijih škola, gradonačelnik Nikola Dašić. Baš zbog toga mi je posebno drago što smo uspeli da zajedno za državom u rekonstrukciju škole uložimo 60 milona dinara. Objekat je potpuno renoviran od temelja do krova i spremno dočekuje neke nove generacije.

Projekat unapređenja energetske efikasnosti škole finansiralo je Ministarstvo rudarstva i energetike sa 11, a grad Kragujevac uložio je 49 miliona dinara. Radovi su, prema rečima Ane Radojević energetskog menadžera, obuhvatili nabavku novog kotla na pelet, zamenu stolarije, postavljanje izolacije i led rasvete.

Inače, na Svečanoj akademiji u znak zahvalnosti za rekonstrukciju škole „Prota Stevan Popović“ uručene su zahvalnice gradonačelniku Nikoli Dašiću, članu Gradskog veća za ravnomerni i održivi razvoj sela i grada Damjanu Srejiću i energetskom menadžeru Grada Ani Radojević.

5-51.jpg

2-58.jpg

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu