Predstava „Trpele” izazvala buru emocija na Festivalu „Joakim Vujić” - iKragujevac


Vesti
Vulkan emocija prelio se sa scene u publiku ali i vratio ansamblu predstave „Trpele” sinoć, na četvrtoj večeri 58. Festivala profesionalnih pozorišta „Joakim Vujić” u kragujevačkom Teatru.


Predstava „Trpele”, po tekstu Bobana Skerlića i Milene Depolo, u režiji Aleksandre Kovačević, koprodukcija je pozorišta iz Kraljeva i Šapca. U pitanju je komad koji se bavi sudbinama žene koje su ubile svoje zlostavljače. Nastao je na osnovu autentičnih ispovesti zatvorenica koje su trpele brutalno nasilje.

– Njihovi pokušaju da pronađu spas u institucijama sistema, porodici, među prijateljima, kolegama i susedima nailazili su na zid odbijanja. Drugi pol je vekovima osuđen na trpno stanje dok je sila – mistični temelj autoriteta slepa za patnju potčinjenih. Zatvoreni krugovi sistemskog nasilja implodiraju i u ovom trenutku, tražeči Novi, pravedniji svet sa više svetlosti, milosti i ljubavi, smatra rediteljka Aleksandra Kovačević.

Predstava je duboko ganula kragujevačku festivalsku publiku i to se u sali Knjaževsko-srpskog teatra osetilo.

Za reditelja Miodraga Dinulovića, direktora Kraljevačkog pozorišta, komad „Trpele” govori ne samo o nasilju nad ženama već i još više o nemoći države i pravosuđa.

Kragujevac: Predstava „Trpele” izazvala buru emocija na Festivalu „Joakim Vujić” 2
Foto: Z.S.M.
Voditelj Okruglog stola kritike i festivalskih razgovora dr Zoran Maksimović istakao je da „Trpele” postavlja mnoga pitanja ali se iskreno i zapitao „kada ćemo, konačno dobiti i neke odgovore” na ovu bolno aktuelnu društvenu temu.

U dosadašnjem delu Festivala „Joakim Vujić” publika je videla predstave iz Kragujevca, Niša, Leskovca, Kraljeva i Šapca. Večeras, pete takmičarske večeri smotre na repertoaru je predstava „Crna ovca” Kraljevačkog pozorišta koju je po tekstu Vide Davidović režirala Snežana Trišić.

U okviru pratećeg programa festivala, danas, tačno u podne na Maloj sceni kragujevačkog pozorišta održaće se predavanje na temu „Misli Jovana Sterije Popovića o pozorištu i glumi” dr Nemanje Savkovića, docenta na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini.

 

Izvor: Danas

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu