Kako će ove godine biti proslavljena školska slava Sveti Sava u kragujevačkim školama - iKragujevac


Vesti
Kragujevačke škole se striktno pridržavaju preporuke Ministarstva prosvete o načinu obeležavanja Svetog Save u školama. Neće biti priredbi ni masovnijeg okupljanja zbog aktuelne epidemiološke situacije.

Ove godine, kao i prethodne, kragujevačke škole će školsku slavu proslaviti bez velikih priredbi i masovnih okupljanja učenika i roditelja.

Sve škole sa kojima smo kontaktirali, potvrdile su da će taj dan biti obeležen bez proslave zbog trenutne epidemiološke situacije, ali uz verski obred sečenja kolača.

“Ove godine, u skladu sa preporukom Ministarstva prosvete, ne organizujemo proslavu sa priredbom učenika. Toga neće biti. Imaćemo sečenje kolača, uz prisustvo nekoliko učenika i nastavnika”, rekla je za Danas Tatjana Marinković, direktorka osnovne škole “Svetozar Marković”.

Na isti način će postupiti skoro sve škole sa kojima smo kontaktirali.

Nekoliko osnovnih škola, posebno onih u seoskim sredinama, imaće internu proslavu za učenike, uz prigodan program.

Treba naglasiti da seoske škole pohađa mali broj đaka, negde svega nekoliko, i da ovakav vid obeležavanja školske slave ne predstavlja rizik, jer su deca i inače u svakodnevnom kontaktu, istakli su sagovornici Danasa.

U godinama pre pandemije, bile su uobičajene velike školske priredbe. Na svečanost su dolazili roditelji i brojni gosti. U nekim gradovima su organizovani i Svetosavski balovi.

Vreme pandemije je donelo neka nova pravila i kragujevačke škole ih, prema našim saznanjima, poštuju i ove godine.

 

Izvor: Danas

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu