Zastava oružje: Druga smena, uvećan plasman 80 odsto - iKragujevac


Vesti

Fabrika "Zastava oružje" iz Kragujevca za čak 80 odsto povećala je plasman proizvoda u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na isti period ne samo prošle, već i nekoliko proteklih godina, rekao je u intervjuu Tanjugu direktor te fabrike Rade Gromović.

"Iako je prvi kvartal za nas najteži, jer ima dosta prazničnih dana, pogotovu u januaru, uspeli smo da na strana tržišta plasiramo robu u vrednosti od 8,7 miliona dolara, čime smo pokazali da imamo mogućnosti i kapaciteta da se približimo potpunom ostvarenju plana za ovu godinu", rekao je Gromović.

Fabrika će, ističe direktor, posle dužeg niza godina, u maju pokrenuti proizvodnju u punom kapacitetu u još jednoj smeni, zbog čega će zaposliti oko 200 mladih, uglavnom proizvodnih radnika.

"Sada fabrika radi u punom kapacitetu u jednoj smeni, mada jedan broj njih radi produženo do 18 sati. U drugoj smeni imamo relativno malo, nekih 150 radnika, i to na specijalnim procesima, ali to nije dovoljno.Cilj nam je, da kroz prijem mladih radnika, obezbedimo da druga smena bude daleko potpunija i da imamo dve ujednačene i pune smene", kaže Gromović.

Ugovori o izvozu lovačkog i sportskog oružja u ovoj godini, u kojoj fabrika oboležava 160 godina postojanja, vredni su 42 miliona dolara. U tekućoj proizvodnji fabrika ima 80 artikala, od kojih su najtraženiji, kako kaže Gromović, iz familije poluatomatskih karabina. Upravo ti karabini, u količini od minimum 90.000 jedinica, biće plasirani u Sjedinjene Američke Države, gde kragujevačka fabrika i najviše izvozi.

Oko 95 odsto proizvodnje fabrika izvozi i sva tržišta su joj pođednako bitna, jer, kako naglašava Gromović, cilj je da se brend, kakav je "Zastava oružje", podigne na maksimalno mogući nivo i da osvoje što više tržišta.

"U ovom trenutku lovačko-sportski program izvozimo u blizu 40 zemalja sveta, među kojima je dominantno američko tržište, koje predstavlja 75 odsto kompletnog svetskog tržišta. Naravno da nam je ono veoma bitno, ali ne dižemo ruke i od ostatka sveta, pa smo ove godine obnovili ugovore sa tradicionalnim kupcima iz Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike, Kanade, Perua, Gvatemale, ali i sa novim, iz Andore, Kirgizije, Tadžikistana", rekao je Gromović.

Kada je u pitanju vojni program, naglašava Gromović, fabrika sarađuje sa svima koji zadovoljavaju proceduralne i druge uslove vezano za izvoz, a fokus i pažnja opredljeni su na tradiconalna tržišta, odnosno Bliski Istok, afričko tržište, ali i osvajanje Dalekog istoka.

Uprkos vrednim izvoznim ugovorima, čijom realizacijom će kragujevački oružari nadmašiti prošlu poslovnu godinu, koja je bila najbolja u poslednjih pet-šest, fabrika posluje kao gubitaš.

"Razlog zašto je fabrika Zastava oružje gubitaš je činjenica da radimo na opremi prosečno staroj 40 godina, na zastareloj opremi koja se gotovo svakodnevno kvari, što iziskuje velika ulaganja u tekuće održavanje", objašnjava Gromović.

Kada se jedna mašina pokvari, dodaje, ne staje samo radnik koji za njom radi, već svi iza njega u lancu, a dodatni problem je to što se ta oprema više ne proizvodi, pa nema ni rezervnih delova u prodaji.

Za zamenu opreme, prema programu poslovno-finansijske konsolidacije, izrađenom pre dve godine, potrebno je oko 30 miliona evra, i sa time su upoznata nadležna ministarstva. U fabrici se nadaju da će država naći načina da ta sredstva obezbedi kako bi fabrika smanjila troškove proizvodnje i bila u situaciji da joj prihodi pokriju sve rashode.

Na pitanje da li je fabrika pred potpisivanjem ugovora o izvozu u Libiju, vrednog 100 miliona dolara, Gromović odgovara da je tačno da je visoka delegacija ministarstva odbrane te zemlje, u pratnji predstavnika srpskog ministarstva odbrane i firme Jugomport SDPR nedavno posetila fabriku, ali da on, za sada, nema saznanja o tom poslu.

"Naravno da bismo u fabrici bili više nego srećni da sa nama neka država potpiše ugovor vredan 100 miliona dolara, ali naprosto za sada nemamo nikakvih saznanja o tome.To je posao našeg strateškog partnera firme 'Jugoimport SDPR', u njih imamo puno poverenje da će, ukoliko uopšte dođe do zahteva i potrebe za ugovaranjem, to uraditi na najkvalitetniji mogući način", rekao je Gromović.

Fabrika "Zastava oružje" najviše radnika - 8.750 brojala je 1989. godine, a onda su usledile teške godine, sankcije, a potom i period socijalnih programa. Tako je, za poslednjih deset godina, kroz pet socijalnih programa, fabriku dobrovoljno napustilo blizu 4.000 radnika, pa je u 2012. godini brojala oko 1.900 zaposlenih.

U prošloj godini zbog porasta tražnje za lovačko-sportskim oružjem, fabrika je angažovala jedan broj bivših proizvodnih radnika i zaposlila novih 150, sa evidencije nezaposlenih.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu