Izabrani NOVOSAĐANI da završe Centar za matične ćelije u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Posle višegodišnjeg zastoja uzrokovanog brojnim finansijskim I administrativnim problemima, zidanje Centra za matične ćelije u Kragujevcu biće nastavljeno ove godine.

Kreće se sa radovima krajem avgusta ili početkom septembra, a gradnja je poverena Novosadskim firmama “Inobačka”, “Graditelj” I Institut za bezbednost I preventivni inženjering. Za preostale radove je opredeljeno 10.5 miliona evra, tročlani konzorcijum izabran je kroz javnu nabavku koju je sprovela Evropska investiciona banka, finansijer projekta.

Izgradnja Centra izvrsnosti finansira se kreditom Evropske investicone banke, a lokaciju je dala lokalna samouprava Kragujevca.

Reč je o investiciji, vrednoj oko 30 miliona evra, koja se smatra najznačajnijom za razvoj nauke u poslednjih nekoliko decenija.

Idejni tvorac nacionalne banke matičnih ćelija je naš genetičar svetskog renomea Miodrag Stojković, koji je trebalo da vodi ovu ustanovu.

Centri izvrsnosti će obuhvatiti tri jedinice: nastavnu, naučnu i onu koja treba da spoji jedno i drugo i prevede ih u nove terapije za lečenje bolesti. I sve tri su podjednako važne i tesno povezane i zato je poželjno da budu pod istim krovom. Bolja i moderna učila, oprema za studente, mlade naučnike i predavače je deo programa koji će Centar ponuditi. To mora jer jedino tako možemo da budemo konkurentni i uhvatimo korak sa naukom i tehnologijom koje će se, ako ovako nastavimo, i dalje dešavati negde drugde i primamljivati naše naučnike i lekare da napuste zemlju. Srbija se topi, nestaje, zvanično izgubi 35.000 stanovnika godišnje. Gubitak ljudi je najveći, da ne govorimo o onom koji nastaje kada nekoga školujete a on/ona odu kao formirani stručnjaci nekome drugome na ruke, pisao je dr Miodrag Stojković.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu