Šumadijski upravni okrug na korak do jedinstvene ovčije klanice - iKragujevac


Vesti

Šumadijski upravni okrug je prvi u Srbiji po broju odgajivača ovaca , a te podatke potvrđuje i Udruženje odgajivača ovaca koje je osnovano prošle godine u Kragujevcu. 

Članovi udruženja su pokrenuli inicijativu za otvaranje jedinstvene klanice za preradu i pripremu ovčijeg i jagnjećeg mesa specijalizovanu pre svega za izvoz robe na svetsko tržište. Inicijativu kao odličnu prepoznaje Šumadijski upravni okrug pa je pod njegovim pokroviteljstvom održan prvi sastanak. 

Načelnica Šumadijskog upravnog okruga Biljaan Ilić Stošić je sa predstavnicima udruženja ovčara, predstavnicima Poljoprivredne savetodavne službe, Privredne komore Srbije, stručnjacima sa Poljoprivrednih fakultteta  i predstavnicima opština u Šumadiji održala sastanak na kome se razgovaralo o detaljima i pripremi ovog veliog projekta. Zaključak sastanka je da Šumadija po svom geografskom položaju potpuno odgovara potrebama da se proizvodnja ovaca i jaganjaca proširi i unapredi i da bi ovakva klanica omogućila proizvođačima siguran plasman na tržište i poboljšanje cene žive vage. 

Nastavak razgovora planiran je u narednom periodu na teritoriji opštine Knić, a u cilju biranja lokacije za relizaciju projekta. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu