Počeli „Dani šljive“ u Stragarima - iKragujevac


Vesti
Manifestacija „Dani šljive“ u Stragarima je posle sedmogodišnje pauze ponovo zaživela.
 
 
„Dani šljive“ organizovani su pod pokroviteljstvom grada Kragujevca, a Centar za strna žita i Gradska turistička organizacija pružili su pomoć u organizaciji manifestacije koja je ove godine vratila stari sjaj saborovanja uoči Svetog proroka Ilije u ovom kraju.
 
Svečanom otvaranju „Dana šljive“ prisustvovao je gradonačelnik Nikola Dašić i Mirko Čikiriz, pomoćnik gradonačelnika za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, koji je zvanično otvorio manifestaciju.
 
Priču o šljivi ne možemo odvojiti od priče o ljudima. Niti šljiva može bez čoveka, a izgleda ni čovek bez šljive. Kažu da šljiva ima nekoliko svojstava, a jedno od njih je da nam pomogne da pamtimo. A Stragari nam zbog svog prvog pilota, prvog olimpijca, zbog Tanaska Rajića, Karađorđevog barjaktara, Miloševog tobdžije, zbog Karađorđevog sekretara, govore da to treba da pamtimo i da poštujemo – kazao je Mirko Čikiriz.
 
Čikiriz je poručio da je smisao ovakve manifestacije da se obnove i ožive zaboravljena mesta kojih ima svuda po Srbiji, srpsko selo i tradicionalne vrednosti.
 
Zadovoljstvo zbog obnavljanja „Dana šljive“ izrazio je i Bojan Pavlović, direktor GTO Kragujevac. On je istakao da ovaj kraj ima sve ono što jednom turisti može da bude interesantno, kulturno-istorijsko nasleđe, prelepu prirodu, verske objekte, mogućnost za bavljenje aktivnim odmorom, lovom, odličnu gastronomsku ponudu.
 
Najbolji voćari i proizvođači rakija izložili su svoje proizvode u Ulici šljiva, a izložba domaće radinosti, revijalno kuvanje lovačkog gulaša i bogat kulturno-umetnički program sastavni su deo ovogodišnjih „Dana šljive“. Večeras, u 21 sat biće održan koncert rok grupe „Osvajači“.

dani sljive 6.jpg

dani sljive 5.jpg

dani sljive4.jpg

dani sljive3.jpg

dani sljive2.jpg

dani sljive.jpg

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu