Dašić za jednostavniju legalizaciju objekata - iKragujevac


Vesti

S obzirom na to da je najava pojednostavljene legalizacije kroz novi zakonski okvir uspaničila opozicioni deo srpske političke scene, moram kao predstavnik jedne od najvećih lokalnih samouprava da dam pojašnjenje šta to znači u praksi.

Masovna legalizacija o kojoj je govorio predsednik Vučić jeste iskorak u smeru da stotinama hiljada građana omogućimo život dostojan 21. veka. Trenutni model legalizacije je ocenjen kao prespor i ne prati kapitalne infrastrukturne projekte u Republici Srbiji, što nam ostavlja dve mogućnosti a to su da obustavimo kapitalno infrastrukturno obnavljanje gradova i opština ili da ogroman broj građana ostavimo bez osnovnih uslova za život.

Naravno da nam ne pada na pamet da biramo između ove dve pogubne opcije, već se pojednostavljenjem procedure otvara put za velika ulaganja u infrastrukturu, uz istovremenu zaštitu interesa građana. Na primer, u Kragujevcu je u toku izgradnja saobraćajnice koja će povezivati dva magistrana pravca (ka Gornjem Milanovcu i ka Kraljevu). Samu izgradnju iste prati zanavljanje i delimično repozicioniranje komunalne infrastrukture.

U praksi, naišlo se na veliki broj privatnih kuća bez dozvola, koje se nalaze na potezu te saobraćajnice Dragojla Dudića i isti objekti su nelegalno povezani na infrastrukturu. Sadašnjim zakonskim rešenjima predviđeno je povezivanje (voda, kanalizacija, gas, struja...) isključivo za objekte koji imaju upotrebnu dozvolu, što je jedino i ispravno. Konkretni objekti imaju izvedenu divlju kanalizaciju koja je povezana na gradski sistem i godinama unazad je koriste, međutim sam projekat preseca nelegalne kanalizacione mreže i građane ostavlja u problemu. Kako bi ti Kragujevčani mogli da žive normalan život neophodno je te objekte što pre legalizovati i obezbediti im sve potrebne priključke..

Ovakvi primeri su mnogobrojni i uzrokuju probleme na dnevnom nivou. U tom smislu svi mi koji smo sa tim ljudima stalno na terenu jedva čekamo da se i građanima i nama život olakša ubrzanom procedurom legalizacije objekata, posebno imajući u vidu da Kragujevac uz podršku države očekuje u narednih par godina više od 700 kilometara rekonstruisane i nove dograđene kišne i atmosferske kanalizacije.
Oni koji političare na ovu temu verovatno žive u skupljem okruženju, lišeni svih problema i ne komuniciraju dovoljno sa svim svojim sugrađanima.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu