Donacija Poljske za uređenje zelene površine na Aerodromu - iKragujevac


Vesti

Ambasador Poljske u Republici Srbiji Rafal Perl i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, potpisali su danas u zgradi Gradske uprave Ugovor o realizaciji projekta „Uređenje zelenih površina za čistiju životnu sredinu i zdraviju omladinu“. Zahvaljujući donaciji od 2, 2 miliona dinara iz Poljske razvojne pomoći, deo jednog od najvećih kragujevačkih naselja Aerodrom, biće obogaćeno novim sadnicama drveća i žbunastog rastinja, dobiće nove staze i klupe.

Srbija i Poljska imaju veoma dobru saradnju i na ekonomskom i na političkom nivou, a grad Kragujevac i Bigošč, ove godine obeležavaju 50 godina od sklapanja Povelje o bratimljenju, potpisanu 23. jula 1971. godine, podsetio je ambasador Poljske Rafal Perl. To je nastarija saradnja između lokalne samouprave iz Poljske i lokalne samouprave iz Srbije, a danas sarađujemo sa 25, i želimo da ih bude još više. Na ekonomskom nivou naše dve zemlje beleže razmenu u iznosu od milijardu i trista miliona evra godišnje i osmi smo trgovinski partner Srbije. Poljska je partner Srbiji na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji, a ugovor koji smo danas potpisali doprinos je saradnji koju želimo da nastavimo u budućnosti. Imajući u vidu da ove godine obeležavamo godišnjicu partnerstva, zadovoljstvo mi je što je u odnosu na ostalih pet koji se ove godine finansiraju iz Poljske razvojne pomoći, projekat u Kragujevcu najveći i što se odnosi na oblast ekologije, kazao je ambasador Perl.

Poljska je jako značajna država sa kojom Srbija ima odličnu ekonomsku ali i saradnju na svim drugim nivoima. Grad Kragujevac sa poljskim gradom Bidgoščem baštini pedesetogodišnju saradnju koja se ne odnosi samo na uzajamne posete, već se ostvaruje kroz oblast kulture a posebno u partnerstvu na Međunarodnom salonu antiratne karikature, kazao je gradonačelnik Dašić. Posebno se radujem donaciji koju dobijamo od Poljske, jer ovde nije reč samo o uređenju jednog parkovskog prostora, već je to i ekološko pitanje. Naselje Aerodrom iako je maksimalno infrastrukturno opremljeno, od kada postoji nema dovoljno zelenila a sada ćemo dobiti sedam pešačkih staza i mnogo sadnica drveća i žbunskog rastinja, čime će ovo kragujevačko naselje postati prijatnije i lepše za sve sugrađane koji u njemu žive, poručio je Dašić.

Inače, naselje Aerodrom je sa 36 000 hiljada stanovnika veoma gusto naseljena gradska teritorija. Prilikom apliciranja za projekat vodilo se računa o proporcijama koje se ne slažu sa gustinom naseljenosti i zelenim površinama, zbog čega je pojasnio je Stefan Nikezić, član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine i odabrano naselje Aerodrom. Projektom će biti posađeno 44 sadnica stabala, 118 žbunastog rastinja, biće postavljeno 12 klupa, pet kanti za smeće i izgrađeno sedam pešačkih staza.

Posle prijema predstvnici ambasade i grada Kragujevca, obišli su lokaciju na Aerodromu, koja će do kraja godine dobiti novi izgled.5-31 (1).jpg

3-43.jpg

2-45.jpg

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu